#06 Cas Oorthuys – Frank Oorthuys

De foto’s vliegen me ‘om de oren’. Net als bij Frank Oorthuys zo’n vijfenveertig jaar geleden. Als klein jongetje zat hij te spelen onder de tafel die nu dienstdoet als zijn eetkamertafel, werktafel en gezinstafel. Franks vader, Cas Oorthuys, selecteerde zijn foto’s aan deze tafel, waarbij er af en toe een op de grond viel en Frank ermee verder speelde.
Sinds Frank Oorthuys is gevraagd om, in het kader van PS Camera, iets met de camera van zijn vader te doen zijn er ideeën te over. Hij heeft de Rolleiflex van zijn vader alweer even ter hand genomen. Hij fotografeerde daar zijn moeder Lydia nog mee, net voordat zij recentelijk overleed. Dit leverde al mooie, indringende portretten op. Verdere ideeën hoe hij zijn moeder wilde portretteren, stiekem genietend van een sigaret, zijn helaas niet meer op lichtgevoelig materiaal terecht gekomen.

Zowel zijn vader als zijn moeder hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vele foto’s die Frank in zijn late tienerjaren en als jonge twintiger maakte. Toen Cas overleed in de pubertijd van Frank voelde hij zich geroepen om het werk van zijn vader, die vanaf 1936 tot 1975 werkte als sociaal geëngageerd fotograaf, voort te zetten

De omstandigheden van zijn tijd waren anders dan die van zijn vader, die als communistisch arbeidsfotograaf en voor de Ondergedoken Camera werkte, en zich na de oorlog richtte op de wederopbouw. Frank fotografeerde, met de Rolleiflex, Hasselblad of Leica van zijn vader, in de tijd waar hippies langzaam plaatsmaakten voor punkers en krakers. Hij begaf zich voornamelijk in Amsterdam, maar ook op reis nam hij vaak één van de camera’s mee. Zo duikt er in de stapel foto’s die hij mij laat zien een portret op dat hij in de trein maakte van de fluitist Otto Sterman. Zijn moeder, die Frank hielp zijn werk net zo precies te archiveren zoals ze dat voor zijn vader ook had gedaan, herkende deze man. Het bleek haar voormalige vriendje, die haar zoon met de Leica van haar overleden man had gemaakt.

Net als het kind van weleer onder tafel, valt er ook nu nog veel te spelen en te ontdekken in de beelden die opduiken…We zijn benieuwd wat er verder nog uit voortkomt!