Met We English (Chris Boot, 2009) imponeerde de Britse fotograaf Simon Roberts zozeer dat Martin Parr het prompt uitriep tot een van de beste fotoboeken van het afgelopen decennium. Het boek was voor Dolph Kessler een inspiratiebron voor zijn eigen boek De Noordzee Rond (eigen beheer, 2012). In tegenstelling tot Roberts geeft Kessler geen kijk op een natie, maar beperkt zich met zijn landschapsfoto’s tot de Noordzeekust. Het geografische gebied dat Kessler bestrijkt is daarmee veel groter, maar de structuur wordt daarmee ogenschijnlijk zowel losser als afstandelijker.
Gedurende 120 dagen reisde Kessler de Noordzeekust af, waarbij hij in Nederland startte om vervolgens via Duitsland, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk om in België te eindigen. De Noordzee rond is daarmee een overzichtelijk vormgegeven boek waarin elk hoofdstuk opent met een landkaart waarop de gefotografeerde plekken duidelijk staan aangegeven. De hoofdstukken eindigen tevens consequent met aflopende foto’s waarop een nieuw land volgt. Kessler bezit een goed gevoel voor compositie en toont de lezer heel fraaie landschappen, zonder te vervallen in esthetische clichés. Het boek bevat weliswaar enkele mooie vergezichten, maar landschappen waarin de menselijke aanwezigheid zichtbaar is, blijven domineren.
Het zijn juist deze foto’s waarin, de als stedenbouwkundige opgeleide, Kessler zich, volgens tekstschrijver Hans den Hartog Jager, doet gelden als een navolger van de beweging van de ‘New Topographics’. Het gaat Kessler om de manier waarop de mens zich tot de zeelandschappen verhoudt. Daarin zitten subtiele en minder subtiele verschillen. Hoewel zijn werk weliswaar past bij het gedachtengoed van de ‘New Topographics’, lijdt het boek soms onder richtingloosheid. Waar Roberts zijn landgenoten een spiegel voorhoudt, is de intentie van Kessler niet altijd even duidelijk. Desondanks zal hij gemakkelijk een groot publiek aan weten te spreken, juist doordat hij zich beweegt tussen boeken als We English en veel landschapsfotografie waarin de nadruk steeds maar weer ligt op de overweldigende, maar saaie natuur.
Voor een boek dat in eigen beheer is uitgebracht mag De Noordzee Rond gerust een ambitieus en knap uitgevoerd project genoemd worden. In een tijd waarin we overladen worden met fotoboeken, heeft Kessler een niche weten te vinden in de fotoboekenmarkt en heeft De Noordzee Rond de potentie een groot (internationaal) publiek te behagen.
Around the North Sea Coast of Europe
De Noordzee Rond
Fotografie: Dolph Kessler.
Introductie: Hans Hartog de Jager
Essay: Gerrit Jan Zwier
Eigen beheer, 2012.
208 pp, 110 foto’s / 30 x 24 cm.
ISBN: 9789080981072
www.denoordzeerond.nl
—
Meer over We English