15e World Press Photo Joop Swart Masterclass: Balance

World Press Photo organiseert van 8 tot en met 13 november de jaarlijkse Joop Swart Masterclass. Twaalf getalenteerde persfotografen zullen zich tijdens deze masterclass verdiepen in de fotojournalistiek onder begeleiding van zes masters, prominenten uit het vak. De jonge persfotofrafen bespreken onder meer ethische en morele aspecten van persfotografie door ervaringen met elkaar en de masters te delen. Het thema van alweer de 15de jaargang van de Masterclass ‘Balance’ diende als uitgangspunt voor de foto-essays van de deelnemers. Een selectie van hun werk is gebundeld in het fotoboek Balance dat op 13 november wordt gepresenteerd in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam.
De deelnemende fotografen aan de Joop Swart Masterclass – vernoemd naar de wijlen erevoorzitter van Stichting World Press Photo – zijn eerder dit jaar door een internationale commissie geselecteerd uit 132 genomineerden. De deelnemers geven in hun beeldverhalen een eigen invulling aan het gekozen thema. De verhalen worden vervolgens tijdens de masterclass besproken en geëvalueerd.

Het fotoboek Balance bevat een selectie van het werk van de deelnemers. De 12 fotoverhalen zijn afzonderlijk vormgegeven en tonen de verschillende interpretaties van het thema door de fotografen. Het hardcover boek biedt tevens context en achtergrond bij de verhalen.

Balance zal gepresenteerd worden op donderdag 13 november in Foam om 19.00 uur. Het fotoboek kost €15, – en is te koop bij Foam vanaf 14 november en vanaf 18 november ook via www.worldpressphoto.org.

De masters geven deze week verschillende presentaties over uiteenlopende onderwerpen. De lezing van Maggie Steber wordt beschikbaar gemaakt op de website van World Press Photo. Maggie Steber, VS, heeft in meer dan 57 landen als documentaire fotograaf gewerkt. Haar langdurige werk in Haiti bezorgde haar de prestigieuze Alicia Patterson Foundation Grant en the Ernst Haas Grant. Haar werk wordt regelmatig gepubliceerd in National Geographic, Life, Newsweek, The New York Times Magazine, en vele andere publicaties. De foto’s van Steber worden wereldwijd tentoongesteld en zijn in het bezit van musea en privé collecties. Ze zitting genomen in de jury’s van de World Press Photo wedstrijd en Alicia Patterson Foundation.

Steber’s presentatie is vanaf 24 november te zien op www.worldpressphoto.org.

Deelnemers en hun foto-essays:
Andrew Biraj, Bangladesh, Bahini
Agnes Dherbeys, Frankrijk, Lei Gumje – The Wheel of Life
Clemence de Limburg, België, Escape
David Magnusson, Zweden, Container
Iñaki Domingo, Spanje, Entropy
Jehad Nga, Libië/VS, My Shadow, My Opponent
James Pomerantz, Groot-Brittannië/VS, The Balance of War: Abkhazia
Martina Bacigalupo, Italië, Hito
Massimo Berruti, Italië, Lost in Kabul
Michael Christopher Brown, VS, Dreamstreet
Peter van Agtmael, Nederlands/VS, Some Months
Philipp Ebeling, Duitsland, An Ordinary Life

Masters:
Barbara Stauss, Zwitzerland, oprichter en redacteur Mare magazine
Chris Boot, VK, onafhankelijke fotoredacteur en curator
Hugh Pinney, VK, directeur Fotografie Europa, Midden-Oosten en Afrika Getty Images
Jon Jones, VK, adjunct beeldredacteur The Times
Maggie Steber, VS, onafhankelijk fotograaf
Ziv Koren, Israel, fotograaf Polaris Images