Jeroen Kramer portretteert president Assad, tevens fotoliefhebber

De in de Libanese hoofdstad Beirut wonende Nederlandse fotograaf Jeroen Kramer maakte vorige week een barre taxi-rit naar Damascus om daar in opdracht van Der Spiegel portretten te maken bij een interview met de Syrische president Assad. Die bleek foto’s aan de muur te hebben hangen en ook verwoed amateurfotograaf te zijn.

photoq-assad-liggend-jeroen-kramer

In de Volkskrant doet Kramer verslag van zijn belevenissen. We lezen onder meer: ‘Ik had verwacht dat hij moe zou zijn’, zegt Kramer. Maar Assad, die de journalisten ontving in zijn ruime kantoor met veel kunst aan de muur, vooral fotografie, bleek ‘verrassend genoeg precies hetzelfde’ als de andere keren: ‘beleefd’, ‘bijzonder vriendelijk’ en na afloop van het gesprek bereid tot nakletsen.

Kramer kon de portretten maken omdat hij twee keer eerder voor Der Spiegel foto’s had gemaakt van Assad.

De ironie wil dat Kramer in zijn werk niet meer de nadruk legt op het geweld in het Midden-Oosten, maar juist op het laten zien van andere beelden uit het dagelijks leven. Voor de opdracht van Der Spiegel maakte hij een uitzondering, zij het dat het om portretten gaat en niet om oorlogsfoto’s. De cover van het Duitse weekblad is gemaakt met een foto van Kramer als basis.

photoq-cover-spiegel-assad-jeroen-kramer

De Volkskrant: Nederlandse fotograaf Assad: ‘Hij was beleefd en bijzonder vriendelijk’

Der Spiegel: Interview with Bashar Assad: ‘In the End, a Lie Is a Lie’

jeroenkramer.com