25 jaar HH: Dag van de Fotografie

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam staat op vrijdag 1 oktober 2010 in het teken van de Dag van de Fotografie vanwege het 25-jarig bestaan van fotobureau Hollandse Hoogte (HH). Met onder meer lezingen door internationale topfotografen, onder wie Martine Franck van Magnum Photos, portfolioviewings voor jonge fotografen door 60 masters, workshops, een polaroid schiettent, documentaires en een darkroom met foto’s ‘die het daglicht niet verdragen’, zoals het persbericht dat omschrijft.
Het bericht vervolgt:

Op de Dag van de Fotografie zal de markante fotocriticus Colin Jacobson samen met een panel van internationaal opererende fotografen en agenten, onder wie Robert Pledge (Contact Press Images), discussiëren over de toekomst van de fotojournalistiek. Kennis opdoen kan tijdens een lezing over auteursrecht, een workshop social media en een sneltreinvaartreis door 25 jaar fotografie met fotografie-expert Adriaan Monshouwer.

Gedurende de dag kunnen bezoekers zich laten portretteren door een topfotograaf, zoals Corb!no of Tessa Posthuma de Boer. Hollandse Hoogte-fotografen Merlijn Doomernik en Bert Verhoeff geven workshops portret- en nieuwsfotografie. Sake Elzinga leert de bezoekers in 2,5 uur op een andere manier kijken naar doodgewone onderwerpen. Wie niet mag ontbreken bij het anders kijken naar fotografie is Hans Aarsman. Documentaires van en over fotografen en een fotoboekenmarkt maken de dag compleet.

De Dag van de Fotografie wordt geopend door nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg. Op 1 oktober komt nrc.next uit met een speciale bijlage in samenwerking met Hollandse Hoogte. Meer dan 100 fotografen van Hollandse Hoogte hebben een dag uit het leven van een 25-jarige gefotografeerd. Dit unieke document geeft een goed beeld van wat 25-jarigen momenteel bezighoudt en hoe divers de stijlen binnen de fotografie zijn. In Pakhuis De Zwijger zijn de hele dag slideshows en prints te zien met hoogtepunten van dit grote project.

Vanaf 20:45 uur krijgen jonge talentvolle fotografen de kans om zich te presenteren tijdens een 1 op 1 portfolio speeddate viewing. 60 Fotografiemasters uit binnen- en buitenland zitten klaar om in ronden van 10 minuten portfolio’s onderbouwd te maken of te kraken.

Het complete programma en achtergrondinformatie staat op: www.25jaarhh.nl. Online toegangskaarten zijn verkrijgbaar op voorinschrijving: € 10,00, aan de kassa: € 15,00.