Zilveren Camera-uitreiking: bekend format, maar ook nieuwe gezichten

Op 23 januari werden tijdens een feestelijke ceremonie in Museum Hilversum de jaarlijkse prijzen voor de beste nieuwsfoto’s van 2015 uitgereikt. De presentatie van deze ceremonie was wederom in handen van Wilfried de Jong.

– Verslag door Fred van der Ende

Stichting de Zilveren Camera heeft het afgelopen jaar een verandering ondergaan. Onder leiding van een nieuwe voorzitter in de persoon van fotograaf Marcel Molle werden een aantal wijzigingen doorgevoerd. Meest in het oog springende wijziging is het feit dat hoofdsponor Canon haar naam aan de wedstrijd heeft verbonden. De wedstrijd van de vernieuwde ‘Canon Zilveren Camera’ bevatte ook een aantal wijzigingen wat betreft de categorieën waar men voor kon inzenden. De categorie ‘Dagelijks Nieuws’ keerde na een aantal jaar afwezigheid terug. De categorie ‘Binnelands Nieuws en Documentair’ werd losgekoppeld in twee afzonderlijke categorieën en het maximale aantal foto’s waaruit een serie mag bestaan werd opgerekt van 8 naar 15.

Voor veel deelnemende fotojournalisten die jaarlijks inzenden was de meest in het oog springende wijziging waarschijnlijk het feit dat de uitreiking dit jaar plaats vond in Hilversum in plaats van Den Haag. Fotografen en genodigden waren er inmiddels aan gewend geraakt dat de jaarlijkse ceremonie in het Haagse Fotomuseum werd georganiseerd. De nieuwe samenwerking met Museum Hilversum kwam mede tot stand door bemiddeling van burgermeester Pieter Broertjes. Het kleine maar knusse museum in het centrum van de stad haalde alles uit de kast om goede sier te maken voor de genodigden van deze avond. Compleet met rode lopers naar de monumentale trappen van de opgang en billboards met foto’s van de genomineerden op het plein kon het niemand ontgaan dat hier de prestigieuze Canon Zilveren Camera werd uitgereikt. Directeur Stef Breugel was deze avond ook zeer verguld met het grote aantal bezoekers dat al ruim voor aanvang in een rustige rij op de trappen van zijn museum stond te wachten.

De ceremonie zelf verliep volgens het bekende format. Wilfried de Jong loodste het publiek in snel tempo door de nominaties binnen elke categorie om direct daarna de winnaars bekend te maken die vervolgens naar het podium kwamen om hun prijs in ontvangst te nemen. Soms ontstond hierbij een grappige situatie. Als winnaar van de categorie ‘Dagelijks Nieuws: series’ werd Catrinus van der Veen naar het podium geroepen maar degene die naar voren kwam was Kees van der Veen. Verwarring bij Wilfried; ‘ben je een broer van Catrinus?’. Maar nee, Kees bleek een collega die door Catrinus was gevraagd om een eventuele prijs in ontvangst te nemen omdat hijzelf met een rugblessure plat moest liggen. Collega Kees van der Veen bleek zelf eveneens genomineerd te zijn in een andere categorie en kwam later nogmaals naar het podium om zijn eigen prijs in ontvangst te nemen.

Enigszins hilarisch was de bekendmaking van categorie ‘Dagelijks Nieuws: enkel” waar Dingena Mol als enige drie maal was genomineerd. ‘Ik denk dat we wel kunnen raden wie hier de winnaar is’, grapte de Jong.

Opvallend was dat dit jaar ook aantal nieuwe gezichten op het podium te zien waren. Zo won Lynne Brouwer in de categorie ‘Binnenland Documentair: series’ met een opvallende serie foto’s van steriele ruimtes in o.a. gevangenissen en uitvaartcentra die een ongemakkelijk gevoel oproepen. Lynne bleek nog maar kort geleden te zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Wellicht is dat te danken aan de jury die onder leiding van de nieuwe juryvoorzitter Marc Prüst bewust op zoek is gegaan naar vernieuwing. Neem bijvoorbeeld de serie foto’s van bloedvlekken op het asfalt van de straten rond concertcentrum Bataclan in de dagen na de aanslagen in Parijs. De beelden van deze indringende stille getuigen werden door fotograaf Roger Cremers gemaakt met een iPhone. Helaas niet bekroond met een prijs maar met een eervolle nominatie toch een opvallende inzending.

De jury koos wel een oude bekende als winnaar van de Zilveren Camera zelf. De begeerde wisseltroffee ging dit jaar opnieuw naar Eddy van Wessel met een indrukwekkende serie over de Peshmerga strijders aan het front met IS bij hoofdweg 47 nabij Sinjar. Evenals twee jaar geleden toen hij won met een serie over de strijd in Aleppo was Eddy ook dit jaar niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Via een haperende Skype verbinding vanuit een hotel in Irak nam hij de felicitaties in ontvangst. Veel aanwezigen spraken na afloop hun bewondering uit voor deze vrije zelfstandige fotojournalist die al vele jaren gedreven verslag doet vanuit de conflictgebieden in het Midden-Oosten.

De expositie met alle genomineerde en winnende foto’s is te zien in Museum Hilversum. http://www.museumhilversum.nl