Robin de Puy is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Fotoweek benoemt Robin de Puy (1986) tot vierde Fotograaf des Vaderlands, als opvolger van Ahmet Polat, aldus een persbericht van de organisatie. De Fotograaf des Vaderlands is een jaar lang de ambassadeur van Fotoweek en het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie. Rond het thema van Fotoweek 2016 ‘Kijk! Dit ben ik’ maakt de Fotograaf des Vaderlands, speciaal voor Fotoweek, een bijzondere fotoserie die wordt getoond tijdens het tweejaarlijkse internationale fotofestival BredaPhoto dat dit jaar plaatsvindt van 15 september tot 30 oktober.

De foto’s van de Nederlandse portret fotograaf Robin de Puy zijn altijd intiem en vol leven. Haar stijl is karakteristiek: zwart-wit, en balancerend op de rand van documentairefotografie. Haar werk is vaak een combinatie van fotografie en film, want; taal en beweging zijn voor de Puy een essentieel onderdeel van identiteit.
Fotoweek is trots Robin de Puy te presenteren als vierde Fotograaf des Vaderlands. Ze is een fotograaf met een succesvolle carrière, een perfect boegbeeld voor het vak fotografie. Vanwege de Puy’s aansprekende talent om karakters bloot te leggen, kijkt Fotoweek uit naar haar nieuwe serie in het thema van 2016 ‘Kijk! Dit ben ik’.

Voor Fotoweek maakt de Puy een intiem portret van  de oom van haar vader, Jan Mallan, een 81-jarige man met Alzheimer. Ze heeft een warme band met deze man, die begin jaren zestig met zijn Deense vrouw naar Denemarken verhuisde. Ze was naar eigen zeggen bang om hem te verliezen, bang dat zijn uniciteit verloren zou gaan door de ziekte. Maar wat neemt de ziekte precies weg van zijn identiteit? Wat komt ervoor in de plaats?
Op 15 september worden de fotoserie en film onthuld in een tentoonstelling op het internationale fotofestival BredaPhoto. Het thema van BredaPhoto 2016 is ‘YOU’. Een interessante combinatie met het thema van de Fotoweek, want wat is een ‘ik’, zonder een ‘jij’?

Biografie Robin de Puy
Robin de Puy (1986) studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie Rotterdam. Vanaf deze periode nam haar carrière een spurt en won zij met haar serie ‘Meisjes in de prostitutie’ in 2009 de Photo Academy Award. Vervolgens won zij In 2013 de Nationale Portretprijs en was haar eerste solotentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Haar werk is gepubliceerd in nationale en internationale bladen, waaronder New York Magazine, Bloomberg Businessweek, ELLE, L’Officiel, de Volkskrant en LINDA.

Thema Fotoweek 2016: ‘Kijk! Dit ben ik’
Met het thema van dit jaar, ‘Kijk! Dit ben ik’, wordt de nadruk gelegd op portretfotografie. En op de wisselwerking tussen de geportretteerde en de fotograaf. Wie ben jij? Hoe kijk je naar jezelf? Wat wil je van jezelf laten zien? Weerspiegelt jouw portret je ware ik, of is dat slechts het beeld dat de fotograaf van je heeft?  Hoeveel van zichzelf kan de fotograaf overbrengen in het portret van een ander? Fotoweek legt de focus op het individu: zowel voor als achter de lens.

Fotoweek vindt plaats van 9 t/m 18 september. Tijdens de Fotoweek zijn er activiteiten en programma’s in verschillende musea en culturele instellingen, zoals het Groninger Museum, het Joods Historisch Museum, de Kunsthal Rotterdam, het Nationaal Archief in Den Haag, het Nieuwe Instituut, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Bezoek onze website www.defotoweek.nl voor een overzicht van de diverse activiteiten.

Fotoweek
Fotoweek (een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam) zet jaarlijks tien dagen lang de fotografie in de spotlights. Fotoweek heeft als doel om fotografie als vak, kunst, hobby en beeldtaal bij het brede publiek onder de aandacht te brengen. De kracht van het beeld, fotografie als kunstvorm, het ambacht van de fotograaf en het plezier van foto’s maken en bekijken staan hierbij centraal.

http://defotoweek.nl