47,3 % Groninger

Vorig jaar werd aan de fotografe Stefanie Grätz de Post Middendorp Opdracht verleend. De foto’s die zij maakte in het kader van deze tweejaarlijkse documentaire opdracht worden geëxposeerd in de Noorderlicht galerie. Daarnaast verscheen een bescheiden publicatie: Groninger.
Achterin het boekje vraagt Grätz zich af wat een inwoner van deze provincie al dan niet tot een Groninger maakt. Voor deze serie hanteert zij een komisch-rechtlijnige berekening, waarvan de uitkomst in procenten het ‘Groninger-gehalte’ van de geportretteerde bepaalt: ‘Een Roemeen die op jonge leeftijd naar Groningen is gekomen kan dus al meer ‘Groninger ‘ zijn dan een Drentenaar die slechts 5 jaar in Groningen woon. Of toch niet?’

De portretten maken vaak de indruk dat zij door huisgenoten van de modellen zijn gemaakt. Hier en daar wordt wel geposeerd, maar het merendeel zijn terloopse opnamen van iemand die haar gang kan gaan. Naast een enkel landschap bevat het boekje ook een serie met een bijzonder soort nieuwkomers. Grätz trof op de weilanden van Groningen exotische dieren aan, die er vaak al jaren bleken rond te lopen: Konikpaarden (sinds 1983), een Bennettwallabie (sinds 1986), Schotse hooglanders (sinds 1989), struisvogels (sinds 1993), maras (sinds 1995), een kroonkraanvogel (sinds 2000), twee kamelen (sinds 2003 en 2004), alpacas (sinds 2007) en een Zamorano-Leones-ezel (sinds 2008).

De beelden van de geïmporteerde dieren zou je op kunnen vatten als een relativerend commentaar op de langzamerhand tamelijk verkrampte discussie over de rechten en plichten van nieuwe Nederlanders. In zijn tekst doet Rob Wijnberg daar nog een schepje bovenop. Als import-Amsterdammer levert hij commentaar op zijn voormalige provinciegenoten uit Groningen: ‘…ze kleden zich als boeren, ze praten als boeren en ze gedragen zich als boeren.’ Vervolgens legt hij haarfijn uit dat het groepsgevoel, de solidariteit groeit door benoemen van ‘vreemde’ en ‘inferieure’ tegenstanders. Eén keer in de veertien dagen zit hij in de trein naar Groningen: om zijn club te ondersteunen, bijvoorbeeld tegen die arrogante loeders van Ajax. Dan zingt hij trots mee: ‘Boeren! Boeren! Boeren!’.

Groninger
concept: Stefanie Grätz and Hans Gremmen
fotografie: Stefanie Grätz
tekst: Rob Wijnberg
paperback, geniet, 16,5 bij 23,5 cm
ongeveer 80 pagina’s, met zo’n 35 foto’s in kleur
uitgave in eigen beheer
prijs: 17,50 euro

Groninger is nog tot en met 2 november te zien in de Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12 in Groningen.
Voor informatie over de fotografe en haar projecten, zie: www.stefaniegratz.nl