50 jaar: Blair uitgeblust

De celebrity-fotograaf Rankin heeft opschudding veroorzaakt met zijn portret van de Britse premier Tony Blair, die op 7 mei 50 jaar is geworden. Tot de voorpret van de verjaardag behoorde de opdracht van Financial Times Magazine aan Rankin om een portret te maken.
De zwartwit-plaat gemaakt met ringflits laat een uitgebluste man zien, die zijn voorgaande jaren overdenkt zonder vreugde. Vermoedelijk het tegendeel van wat Blair had verwacht van Engelands hipste fotograaf. De PM kijkt immers slechts vooruit, altijd met al dan niet geveinsd optimisme. Maar Blair laat niets los over Rankins product van vijf minuten fotograferen.
De rechtse krant Daily Mail sprak na publicatie van Blair als ‘menopausal male model’. The Independent citeert meesmuilend George Orwell (‘Op zijn vijftigste heeft iedereen het gezicht dat hij verdient’) en omschrijft Blair op de foto als een slachtoffer van marteling.
In diezelfde krant zet Rankin zich af tegen collega Mario Testino, die beroemdheden zo mooi mogelijk wil laten overkomen in zijn foto’s. Rankin: ‘Ik portretteer mooie vrouwen, maar probeer er altijd een speciale draai aan te geven. Ik kan niet alleen maar de glamour doen. It does my head in.’

Meer over Rankin in The Independent