Aan tafel bij de familie Van Bennekom

Veel scenes uit de documentaire Kors’ Keuze: een portret van fotograaf Kors van Bennekom zijn opgenomen aan de huistafel. De kijker is als het ware te gast bij de 75-jarige fotograaf, die zijn loopbaan aan het afsluiten is.
Eind maart komt de film op televisie, in het Avro-programma Close Up. Directe aanleiding is de overdracht van zijn archief aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Samen met zijn zoon Joris maakt Kors uit zijn 700.000 negatieven een selectie van 14.000 beelden die fysiek en digitaal bewaard zullen blijven. Dit thema loopt als een rode draad door de film. Daarnaast gaan de makers Paula Rennings en Pieter Vlamings in op drie grote onderdelen van zijn archief: de foto’s voor dagblad De Waarheid, Kors’ theaterfoto’s en de talloze opnamen die hij van zijn gezin maakte.

‘Schaarste’ was tijdens de perspresentatie het sleutelbegrip in de inleiding van Jan Donkers. De zuinige manier waarop Van Bennekom met film omsprong (restmateriaal werd afgeknipt en hergebruikt). De gave van de fotograaf in enkele beelden het verhaal te kunnen vertellen. Onnadrukkelijk, zonder methode, op intuïtie vanuit het juiste standpunt werkend. Het gebrek aan ruimte tijdens de woningnood, waar de familie Van Bennekom getuige de foto’s zo inventief mee omging. Schaarste aan emoties in zijn jeugd, waarin hij vaak alleen was. Een gemis dat hij ruimschoots compenseerde in de omgang met zijn vrouw Ine, zijn kinderen, hun partners en nageslacht.

In de film tonen de familieleden hun favoriete foto van Kors en vertellen wat dat beeld voor hen betekent. Dat doen ook zijn collega Bert Verhoeff, Foam-curator Marcel Feil en regisseur Hans Croiset. Kors van Bennekom wandelt met zijn zoon Joris door Amsterdam, bezoekt Felix Meritus waar De Waarheid was gevestigd en vertelt over locaties waar hij zijn straatfoto’s maakte. Verder zit hij veel aan tafel: met Joris en zijn vrouw Ine om het archief gereed te maken voor de geschiedenis en met de hele familie om herinneringen op te halen. Aan het eind van de film loopt hij langs de dozen met zijn 700.000 opnamen. Hij kijkt er nog eens naar en zegt: ‘Het is klaar, het is goed zo’.

Kors’ Keuze: een portret van fotograaf Kors van Bennekom
wordt op zondag 22 maart om 18.15 uur in Close Up van de Avro uitgezonden