Aanmoediging De Fotoprijs verdwijnt

De Fotoprijs houdt op te bestaan, zo lezen we in de Volkskrant. De belangrijkste sponsors, Nikon en het Verbond van Verzekeraars hebben hun prioriteiten verlegd en daarmee is de financiële basis weggevallen onder het evenement in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, waarbij drie prijzen werden uitgereikt aan studerende en net afgestudeerde fotografen. Het Steenbergen Stipendium en de Dag van de Fotografiestudent blijven wel bestaan, althans dit jaar.
De drie prijzen (een algemene prijs, een boekenprijs en het stipendium) waren voor de winnaars elk goed voor 5000 euro.

Nikon stopt de sponsoring omdat het bedrijf het bedrag voor marketing dit jaar liever aan andere doelen besteedt. Bij het Verbond van Verzekeraars heet de motivatie officieel ‘verschuivingen in prioriteiten onder invloed van de econoimische crisis’, maar hier bestonden al langer twijfels over de vraag of het stimuleren van jonge fotografen wel een logisch verband heeft met verzekeringsbedrijven. De sponsoring door het Verbond was zeven jaar geleden vooral een gevolg van de persoonlijke belangstelling van een van de bestuursleden, die inmiddels deze functie niet meer bekleedt.

Een persbericht van het Nederlands Footmuseum meldt:
‘Het bestuur van de Steenbergen Stichting heeft besloten door te gaan en de traditie van het Steenbergen Stipendium voort te zetten. Een deskundige jury zal daarom in juni 2011 wederom de afstudeertentoonstellingen van de Nederlandse kunstacademies met een afstudeerrichting fotografie gaan bezoeken om de meest talentvolle fotografen te nomineren. Hun werk zal in de maand september te zien zijn in het Fotomuseum. Eind september wordt voor de veertiende keer de winnaar van het Steenbergen Stipendium tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend gemaakt. Voorafgaand aan de uitreiking vindt de Dag van de Fotografiestudent plaats. ‘

website De Fotoprijs