Abbey Road viert veertigste verjaardag

Een veertig jaar geleden gemaakte foto zorgt nog steeds voor overlast.
In Londen.
Op een zebrapad.

De die-hard fans weten natuurlijk meteen over welke foto dit gaat. De foto waarop de vier legendarische pophelden George, Paul, Ringo en John over een zebrapad op de Noord-Londense Abbey Road wandelen. Van links naar rechts.

Gisteren was het veertig jaar geleden dat de foto werd genomen. Honderden fans verzamelden zich op Abbey Road en ontregelde het verkeer. Het werd een feestje. Verkleed als de Beatles werd de hoes van Abbey Road gereproduceerd. Dit wordt overigens het hele jaar door geprobeerd en het zijn vooral de bus- en taxichauffeurs die daar de last van ondervinden. Gisteren was er voor het verkeer geen doorkomen aan.

De foto werd genomen op 8 augustus 1969 door de Schot Iain MacMillan die op een trap op het midden van de weg stond. Best aardig om een zebrapad uit te kiezen. Wandelaars hebben er per definitie voorrang en dus is er altijd wel even tijd om een plaatje te schieten.

De bekendste parodie op de hoes is waarschijnlijk de hoes van het album The Abbey Road EP van The Red Hot Chili Peppers waarop de leden van de band alleen een sok rond het geslacht dragen en net als The Beatles van links naar rechts over het zebrapad wandelen. Meer imitaties hier.

Wie even een blik op Abbey Road wil werpen kan genieten van de webcam die daar 24 uur per dag draait: www.abbeyroad.co.uk/visit

Bron: Hier.