Acht apen leiden tot commotie in het Erasmus Medisch Centrum

Bert Sissingh kan het zelf haast niet geloven. Voor de tweede keer roept een op zich onschuldige foto bij de gebruikers heftige reacties op.
Sissingh maakte in samenwerking met Sjoukje Boersma bovenstaande foto voor een project over Alopecia Areata, een ziekte waarbij de haren van de patiënt geheel of gedeeltelijk uitvallen.

Dit project Undercover/Onthecover, waaraan negen fotografen hebben meegewerkt, is georganiseerd door Monique Benthin, die zelf aan de ziekte lijdt. De eerste presentatie vond plaats in het Nederlands fotomuseum. Vervolgens werd het tentoongesteld in de Brummelkamp Galerie van het Amsterdams Medisch Centrum. Binnenkort is het te zien in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De foto van Sissingh en Boersma werd door de kunstcommissie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor de collectie aangekocht.
Het leek de commissie een goed idee de foto groot uit te voeren en er de studiezaal van de onderwijsafdeling mee te behangen.

Sissingh en Boersma waren al enige tijd bezig om één en ander te realiseren, toen zij gisteren te horen kregen dat er bij ‘de gebruikers’ van de studiezaal ernstige bezwaren tegen dit plan waren gerezen.
De betreffende foto zou associaties met dierproeven oproepen en men achtte het niet ethisch ‘mensen in dierenkleding in een ziekenhuisbed’ af te beelden.

Sissingh en Boersma hebben het beeld samengesteld uit een kussen, een dekbed en acht knuffelapen uit de Bijenkorf. Eén van de knuffels is gedeeltelijk geschoren.

• Photoq berichtte eerder over Sissinghs foto die de minister niet mocht zien:
Foto Bert Sissingh neemt licht weg