Een week geleden zijn bij de officiële ingebruikname van een zestal modern ingerichte klaslokalen in het Amstellyceum acht grote fotocollages van de Amsterdamse fotograaf Fran van der Hoeven onthuld.
(Klik op foto voor groter beeld)
Deze Amsterdamse school biedt middelbaar onderwijs aan ruim vijfhonderd leerlingen met een groot aantal verschillende culturele achtergronden. De scholieren, hun ouders of grootouders zijn afkomstig uit de Antillen, China, Egypte, Irak, Iran, Marokko, Nederland, Turkije, Suriname en andere landen. Van der Hoeven heeft enkele tientallen van hen geportretteerd.
Op basis van de portretten begon een associatief spel waarbij de fotograaf combinaties maakte met beelden uit zijn omvangrijke archief.
Elk portret kreeg tien foto’s naast en boven zich. Van der Hoeven maakte daarbij dankbaar gebruik van de verhalen die de modellen hem tijdens de opnamesessies vertelden.
Zo ontstonden acht grote collages van 170 bij 80 centimeter, opgebouwd uit elf analoge afdrukken. De veelal centraal geplaatste portretten zijn omringd door attractieve beelden die de kijker kunnen verbazen, behagen en/of aan het denken zetten.
Fran van der Hoeven (Alkmaar 1948) studeerde aan de Grafische School en de Rijksacademie. Was lid van de redactie bij Plaatwerk, Vinyl en Hollands Licht. Hij hield zich bezig met theaterfotografie voor onder andere Joost Sternheim en ’t Barre Land. Maakte de foto’s voor het Liber Amicorum van Sternheim en publiceerde ‘De Wereld volgens Bob van Dam’, over de roemruchte Nederlandse fotograaf en paparazzo Bob van Dam. Ook was hij een enige tijd popfotograaf en stelde voor de Kunsthal een tentoonstelling en een boek over de geschiedenis van de Nederlandse popfotografie samen: ‘Rock around the Camera’.
Het Amstellyceum verleende eerder een opdracht waarin fotografie een belangrijke rol speelt. Aan de buitenkant van de school hangt een twintigtal aluminium plaatjes, waarop details van bekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog zijn afgedrukt. Het zijn voeten van kinderen uit opnamen van onder andere Emmy Andriesse, Cas Oorthuys en Ad Windig. Dit bescheiden monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse leerlingen die het Amstellyceum in 1941 onder dwang van de bezetter moesten verlaten.
Voor bezichtiging van de werken kunt u zich aanmelden bij de conciërge van het Amstellyceum aan de Mauritskade 58 in Amsterdam.