Achter de gevels van de Tweede Atjehstraat

Ze kwamen uit Suriname, Marokko, Denemarken, Japan, Polen, Italië, Australië, Thailand, Ghana, Duitsland, Argentinië, Spanje, Turkije en alle delen van Nederland. Ze wonen nu, net als de fotografen Sabine Plamper en Rogier Alleblas, in de Tweede Atjehstraat in Amsterdam-Oost. Alleblas en Plamper kwamen bij hen op bezoek en portretteerden hen in woord en beeld: De wereld in een straat. Tweede Atjehstraat Amsterdam.
Er zijn ongeveer vijftig huishoudens in het boek terechtgekomen. De familiegeschiedenissen zijn even gevarieerd als de portretten van de gezinnen, stellen en alleenstaanden. De straatgenoten van de fotografen zijn opvallend openhartig: ze vertellen schijnbaar zonder terughoudendheid over hun meningen, dromen en enkele dramatische feiten uit het verleden. De geïnterviewden blijken unaniem positief over het leven in hun straat.

Sabine Plamper (Potsdam, Duitsland 1972) en Rogier Alleblas (Rotterdam 1969) zijn ervaren fotografen en weten hun straatgenoten levendig in beeld te brengen. De geportretteerden en hun interieurs zijn keurig uitgelicht en soms is er aandacht voor een opmerkelijk detail. Deze gebundelde serie komt overduidelijk voort uit praktisch idealisme. Dat heeft zeker charme, maar die focus leidt ook tot een sfeer die je ‘knus’ zou kunnen noemen. Er wordt tamelijk veel geglimlacht en ook het woord ‘geluk’ duikt regelmatig op.

De wereld in een straat. Tweede Atjehstraat Amsterdam
fotografie en interviews: Sabine Plamper en Rogier Alleblas
voorwoord: Job Cohen
inleiding: Juan Vrijdag
gebonden, 28 bij 18 cm, 96 pagina’s, ongeveer 80 foto’s in full color
uitgever: Inmerc
prijs: 24,95 euro
De uitgave is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Stadsdeel Zeeburg en De Alliantie

Veel foto’s uit het boek zijn te zien op: http://www.rogieralleblas.nl

Bestel bij bol.com:

De wereld in een straat
De wereld in een straat
S. Plamper