Acteren zonder poeder

Dat een acteur af en toe geen toneel speelt, dat is zeer waarschijnlijk. Dat een acteur geen toneel speelt als een fotograaf hem of haar fotografeert, dat is een onwaarschijnlijke toestand. Toch hebben Marthein Smit en Stephan van Hesteren een poging gewaagd. Onder de titel Act hebben zij 25 acteurs en actrices geportretteerd met als ondertitel Het poederloze gezicht van toneelspeler.
Uit het persbericht: ‘De toneelspelers hadden geen houvast aan hun toneelrol of de theatrale omgeving. Soms ontstond hierdoor bij het fotograferen een zeker vacuüm, waarin de acteur of actrice als persoon moeite had zich voor de camera bloot te geven. In enkele gevallen werd het ontbreken van regie tijdens het fotograferen zelfs als ongemakkelijk ervaren. Tijdens het maken van de fotoserie overwogen Smit en Van Hesteren telkens de wijze waarop de foto’s gemaakt moesten worden. Door de verschillende reacties van de acteurs op de werkwijze van de fotografen en de doorlopende heroverweging van de fotografische methodiek, is in de expositie ACT: een dynamische reeks portretten te zien.’

• Bekijk een voorproefje: Slideshow in Flash

• Meer informatie bij het Theater Instituut Nederland.

• Corb!no portretteerde onlangs voor de Volkskrant de acteurs en schrijfster van het succes-stuk Cloaca. De krant plaatste een stemmig kleurenbeeld, maar er was ook een spannendere foto in zwart-wit die bij de keuze afviel. Kijk en luister in de Volkskrant-rubriek Horen en Zien.