Ad van Denderen in Split in elkaar geslagen

De Nederlandse fotograaf Ad van Denderen is een week geleden op het strand van de Kroatische stad Split tijdens het maken van een fotoreportage door onbekenden in elkaar geslagen. De politie weigerde aangifte op te nemen en eiste zijn camera’s en films op.
In NRC Handelsblad, dat het nieuws meldt, staat dat de Europarlementariër Max van den Bergh (PvdA) vindt dat het voorval bewijst dat Kroatië niet klaar is voor toetreding tot de EU.

Van Denderen maakte enkele foto’s op een druk strand bij Split, waarna twee mannen op hem afkwamen die hem gelijk in het gezicht sloegen. Vervolgens werd de fotograaf door vijf mannen in elkaar geslagen, zonder dat omstanders ingrepen, aldus de NRC.

De krant meldt verder: ‘In het ziekenhuis bleek Van Denderen een hersenschudding te hebben en kreeg hij negen hechtingen in zijn gezicht.’ Aangifte doen lukt diezelfde dag niet, maar evenmin een dag later nadat zelfs de Nederlandse ambassade in Zagreb telefonisch contact had gehad met de politie in Split.

Europarlementariër Van den Berg gaat Eurocommissaris Olli Rehn vragen om de kwestie tot op de bodem uit te zoeken, aldus de NRC, waarin Van den Berg verder zegt: ‘Dit is een heel ernstig incident, zeker voor een land dat bezig is met de toetredingsprocedure. Kroatië beweert er klaar voor te zijn en zegt voorop te lopen op de Balkan, maar dit toont het tegendeel. Iemand kan overal in elkaar worden geslagen, maar een slachtoffer dat als dader wordt behandeld, dat wijst op een falende rechtsstaat.’

Van Denderen ten slotte: ‘Het politieoptreden was erger dan de mishandeling. Dat kan je overal overkomen. Dat je zo wordt behandeld door de autoriteiten vind ik weerzinwekkend.’ Afgelopen woensdag is Van Denderen op bezoek geweest bij de Kroatische ambassadeur in Nederland. ‘Dat was goed, hij was de eerste die zijn excuses aanbood’, aldus de fotograaf in de NRC.

De NVJ heeft zich in verbinding gesteld met de Kroatische ambassadeur in Nederland om alsnog aan te dringen op een veroordeling van de geweldplegers. Daarnaast is contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te vragen de internationale druk te laten gelden, aldus Villamedia