Adobe lanceert negende versie Photoshop

Vorige week is de negende versie van het populaire programma voor fotobewerking uitgebracht: Photoshop CS 2.
De bediening van dit veelzijdige programma is vereenvoudigd door de mogelijkheid persoonlijke menu’s in te stellen, zodat je niet vastloopt in de overmaat van 494 commando’s die in deze versie zijn opgenomen.

Een nieuw feature van CS 2 (Creative Suite 2), is Bridge, een zoekprogramma dat lijkt op iPhoto van Apple, waarmee alle beelden op de harde schijf eenvoudig geordend en geadministreerd kunnen worden. Tevens kan Bridge, werkend in de achtergrond, series foto’s in een ander format bewaren of standaard kleuraanpassingen doorvoeren.

Dit programma-onderdeel heeft daarnaast nog een directe verbinding met de online-stockfotografieservice van Adobe. Aan die beelden hangt echter wel een prijskaartje van tussen de twee- tot vierhonderd dollar.

Voor het eerst heeft Adobe een beveiliging tegen kopiëren van de software ingebouwd: bij installatie maakt het programma via internet automatisch contact met de fabrikant om te voorkomen dat het op meer dan twee computers wordt geïnstalleerd.
Rode ogen kunnen met een nieuwe tool snel worden bijgewerkt.
Filters voor speciale effecten passen beelden met ton- en kussenvertekeningen aan. De Vanishing Point tool plaatst een nieuw onderdeel in het zelfde perspectief als de rest van het beeld.
De upgrade naar deze versie van Photoshop kost honderdvijftig dollar, het volledige programma is te bestellen voor vijfhonderdvijftig dollar.

Een uitgebreide bespreking is te vinden op: www.nytimes.com