Adriaan Monshouwer voorzitter PANL

Adriaan Monshouwer is deze week benoemd als nieuwe voorzitter van PANL, vakvereniging voor fotografen op het gebied van reclame, communicatie en andere toegepaste fotografie. Monshouwer neemt de functie over van Lodewijk van de Peet, die op de achtergrond wel nog bestuurslid blijft.
Frank Deelstra is de nieuwe penningmeester. Suzanne Karsters en Edo Kars zijn nieuwe bestuursleden. Kees Rijken Rob Marinissen (secretaris) blijven aan. Aan de bestuurstermijn van Beauty and the Beast, Vincent van de Wijngaard en Lenny Eeuwes kwam een eind.

‘PANL heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet richting een verdere professionalisering van de vereniging. Het bureau is versterkt met directeur Lianne Bergeron en dat vraagt dan vervolgens weer om een wat andere invulling van het bestuur’, aldus Monshouwer.

‘Lianne heeft me een aantal maanden geleden benaderd met de vraag. En ik heb ja gezegd nadat ik de overtuiging had dat er een vrij gezonde organisatie staat met een professioneel en ambitieus bureau dat ik kan sturen en steunen met mijn kennis en ervaring.’

Monshouwer was ooit betrokken bij het ontstaan van PANL: ‘In de Canon Gallery heb ik midden jaren ’90 voor het eerst de AFAEP (nu AOP) jaartentoonstelling gepresenteerd en vervolgens een grote tentoonstelling van 16 Nederlandse reclamefotografen, de voorloper van PANL. En ik zat ooit in de jury.’

– Plannen?
‘Ideeën, voor concrete plannen is het te vroeg. Wel ben ik ervan overtuigd dat PANL zich in de toekomst helder en krachtig moet profileren. Voor wie zijn we en wat willen we bereiken en hoe gaan we dat doen? En daarbij zullen we keuzes moeten maken want de middelen zullen altijd beperkt zijn. Ambitieus en realistisch.’

– Terugkeer in de fotografie?
‘Mijn baan als hoofd design en communicatie bij Wolters-Noordhoff bevalt nog altijd uitstekend. Maar wat ik volgend jaar wel moet opgeven is mijn bestuursfunctie bij World Press Photo, omdat ik mijn maximale zittingsperiode heb bereikt. Dus is PANL een prima manier om het contact met de fotografie te behouden.’