Adriaan van der Have overleden

Adriaan van der Have, oprichter van Torch Gallery, is overleden, zo meldt NRC Handelsblad. Van der Have was al een tijd ernstig ziek. Hij heeft net niet meer mogen meemaken dat Torch het 25-jarig bestaan gaat vieren. Van der Have richtte zich in zijn galerie niet exclusief, maar wel met sterke nadruk op fotografie. Anton Corbijn, Andreas Gursky, Teun Hocks, Leni Riefenstahl en Loretta Lux behoorden tot de grote namen die Van der Have in de Amsterdamse galerie bracht.
Van der Have opende Torch in !984. Eerder was hij mede-eigenaar van Art Unlimited, de uitgever van ansichtkaarten en ander kunst-gericht drukwerk. Van der Have werkte ook een tijd als lijstenmaker. Die ervaring bracht hem op het idee om een galerie te beginnen.

De aanvankelijk voor vandaag geplande opening van een expositie in Torch met werk van Ellen Kooi is uitgesteld tot in het najaar.

De Kunsthal In Rotterdam heeft van de zomer een tentoonstelling in de planning met een terugblik op 25 jaar Torch Gallery.

Wouter Deruytter heeft ter nagedachtenis aan Van der Have een weblog opgezet: Adriaan is alive

Het VPRO-programma De Avonden interviewde Adriaan van der Have vorig jaar. Beluister het programma.

In de zomer van 2005 publiceerde Boekman, kwartaalblad van de gelijknamige stichting, een interview met Willlem van Zoetendaal en Adriaan van der Have: De etalage van de fotografie