Afdrukken te koop bij expositie Emmy Andriesse

Het Fotomuseum Den Haag gaat ter gelegenheid van de komende tentoonstelling met een overzicht van Emmy Andriesse afdrukken verkopen van vijf geselecteerde foto’s van de in 1952 overleden fotografe.
De foto’s worden gedrukt door Harm Botman, elk in een eenmalige oplage van vijftig exemplaren. De verkoop geschiedt in samenwerking met het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden, dat Andriesse’s archief beheert, en Joost Elffers Books, een New-Yorkse uitgeverij van Andriesse’s zoon, die de auteursrechten heeft.

De indringende opname van ‘het jongetje met het pannetje’, die Andriesse in 1944 op een Amsterdamse gracht maakte van een verlaten en ondervoed kind, is haar bekendste foto omdat deze symbolisch is geworden voor de honger en uitputting waaronder veel Nederlanders in het laatste oorlogsjaar gebukt gingen. Naar aanleiding van de 50e sterfdag van Emmy Andriesse heeft het Fotomuseum Den Haag in samenwerking met het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden (die Andriesse’s archief beheert) een overzichtstentoonstelling samengesteld bestaande uit circa 150 foto’s.
De expositie is te zien vanaf 20 september. Gelijktijdig publiceert uitgeverij Voetnoot deel 6 van de serie ‘Holland Zonder Haast’ met werk van Andriesse.