Afghaanse fotograaf ondervraagd over executies

De Afghaanse journalist Rahmatullah Naikzad heeft vorige week twee dagen vastgezeten, nadat zijn foto’s en video-opnames van een Taliban-executie van twee vrouwen opschudding veroorzaakten. Naikzad werd door de Afghaanse veligheidsdienst aan de tand gevoeld over zijn banden met de Taliban.
Door bloggers in de VS wordt Naikzad – die als freelancer met regelmaat voor het persbureau Associated Press (AP) werkt, ervan beschuldigd dat hij propaganda heeft bedreven voor de Taliban die met de executie angst zou willen zaaien onder de bevolking.

Naikzad weerspreekt die beschuldiging. Hij zegt dat hij door de Taliban was gebeld met de vraag of hij hun rechtszaak tegen een aantal mannen en vrouwen zou willen bijwonen. Naikzad zou niet hebben voorzien dat de berechting op 19 juli zou eindigen in een executie van de twee vrouwen.

De Taliban beschuldigden de vrouwen ervan een netwerk van prostituees te organiseren ten behoeve van Amerikaanse militairen. Volgens Afghaanse bronnen was dat een onzinnige aantijging en ging het om gewone vrouwen uit Ghazni.

Naikzad maakte een foto van de vrouwen in boerka voor de rechtszaak begon. Hij maakte ook video-opnamen. De Taliban verbood hem de executie te filmen. Wel staat er geschreeuw van de vrouwen op de geluidsband. Een dag later keerde Naikzad terug naar de plaats van de terechtstelling en maakte er een foto van de twee gedode vrouwen.

Volgens AP is het gebruikelijk dat Afghaanse en buitenlandse journalisten contact hebben met de Taliban. De hardvochtige militie-groepen geven verklaringen uit en zijn bereikbaar per telefoon, sms en email.

De twee foto’s van Naikzad: voor de rechtszaak, en daags na de executie

Zijnvideo is te zien bij Live Leak: Taliban Executes Afghan ‘Prostitutes’ Working For US Base

Het AP-bericht: AP contributor who took Taliban execution photos questioned by Afghan authorities
(daar is ook een foto te zien die Naikzad op 15 juli maakte van twee Taliban die zijn gedood door Afghaanse militairen)

Blogging for a free world: AP photographer witnessed the murder of two women in Afganistan