Afloop

Op 8 augustus 1964 treden de Rolling Stones op in het Kurhaus in Scheveningen. De kracht van de muziek, de energie van de jonge mannen in het publiek en de uitdagende aanwezigheid van politie leiden tot een matpartij en een concert dat na het spelen van vijf nummers wordt afgebroken.

Nico van der Stam (1925-2000) had die dag niet alleen oog voor het concert en het vechten op het podium, maar ook voor de stilte na de storm. Hij is bekend van portretten van vele sterren. Wie zijn werk beter bekijkt, ziet dat hij een fotograaf in hart en nieren was, die dit soort bijzondere ‘kijkjes achter de coulissen’ maakte, en ook wandelend op straat tot prachtige foto’s kwam.

Trefwoorden:
kleur – bruin – zacht licht
armleuningen – zittingen – Thonet-stoel – vernielingen – papierprop – kijkgat – doek


Hollandse Meesters verwijst naar de schilderkunst van Rembrandt, Frans Hals, Jacob van Ruisdael en anderen uit de Gouden Eeuw. Vanwege zijn 30-jarig jubileum in 2015 gebruikt Hollandse Hoogte de term om een aantal grote Nederlandse fotografen uit de 20e eeuw voor het voetlicht te brengen. PhotoQ maakt met regelmaat een keus uit het aanbod.

Hollandse Meesters bij Hollandse Hoogte