AFTh in literaire salon Fotomuseum Den Haag

Donderdag 10 mei organiseert het Fotomuseum Den Haag voor de vierde maal de literaire salon De Donkere Kamer. Gastheer Kees ’t Hart spreekt deze keer met A.F.Th. van der Heijden over zijn meest recente roman, ‘Het schervengericht’.
Het boek is onderdeel van de cyclus Homo duplex, maar kan ook los daarvan gelezen worden. Het schervengericht (Querido, 24,95 euro) gaat over een zwaarbeproefde filmregisseur die voor enkele maanden achter de tralies van een Californische gevangenis verdwijnt. Hij maakt er kennis met een tot levenslang veroordeelde, die door een medegedetineerde in brand is gestoken en nu met een geheel omzwachteld hoofd rondloopt.

Tussen de twee mannen ontstaat een onwillige verstandhouding, een stugge vriendschap bijna – totdat de cineast ontdekt dat achter alle zwachtels de persoon schuilgaat die zijn leven heeft verwoest. Dan pas komt het tot een gesprek. Geen berouw, geen vergiffenis. De regisseur gaat met zijn aanklacht tot op het bot, maar de ander blijft vasthouden aan de duistere pseudo-politieke idealen die tot zijn daad hebben geleid, een van Amerika’s smerigste moordzaken van de 20e eeuw.

A.F.Th. van der Heijden (1951) publiceerde ruim 30 boeken, waarvan de romans van de cyclus De tandeloze tijd de bekendste zijn. Het werk is in diverse talen verschenen en onderscheiden met een groot aantal prijzen.

Locatie: Fotomuseum Den Haag
Datum: Donderdag 10 mei
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: via info@fmdh.nl of 070-3381111