Ahmet Polat woont in zijn foto’s

In 1999 fotografeerde hij de gevolgen van de aardbeving in de omgeving van Istanbul. In 2004 bezocht Ahmet Polat de begrafenis van Theo van Gogh. Twee gebeurtenissen waardoor hij zich afvroeg waar hij thuis hoort. Hij ging op zoek en de resultaten zijn bijeengebracht in …Neither her nor there….
Polat (Roosendaal 1978) is de zoon van een Nederlandse moeder en Turkse vader. Hij studeerde fotografie aan de academie in Breda en sinds
begin jaren negentig is hij professioneel fotograaf. Hij exposeert in binnen- en buitenland, doceert fotografie in Nederland en Turkije en ontving in 2006 de ICP-Young Photographer-Award.

Eind vorig jaar presenteerden de European Cultural Foundation, Fatusch Productions en uitgeverij Mets & Schilt een tweedelige uitgave over culturele diversiteit. Het bestaat uit een boek met tientallen essays onder de titel Managing Diversity? en het fotoboek van Ahmet Polat.

Mensen in Turkije en Nederland lijken het hoofdmotief in dit boek. Polat fotografeerde straattaferelen in Amsterdam, Dordrecht, Den Haag, Istanbul, Izmir en andere steden en dorpen in Turkije. De opnamen zijn in zwart-wit gemaakt met een analoge kleinbeeldcamera en hebben een kwaliteit die niet eenvoudig te omschrijven is.

Vaak zit de kracht, heel ouderwets, in het vastgelegde moment. Daarnaast heeft Polat een oog voor ongerijmde contrasten, structuren, schaduwen en spiegelingen. Met een subtiel gevoel voor compositie zorgt hij er voor dat het beeld niet dichtgetimmerd wordt; de foto’s ademen, bieden ruimte voor reflectie.

De spiegelingen, waardoor Polat zelf enkele malen in het beeld opdoemt, mag je in de context van dit boek gerust interpreteren als symbolisch voor reflectie op zijn eigen situatie. In vier korte teksten vertelt hij over zijn ouders en zijn worsteling met wat zo mooi ‘culturele identiteit’ heet. Polat vertrok begin 2005 teleurgesteld uit Nederland om zich in Istanbul te vestigen. Sinds kort heeft hij weer een huis in Den Haag. Maar volgens mij woont hij vooral in zijn foto’s.

…Neither Here Nor There…
fotografie: Ahmet Polat
teksten: Ahmet Polat en Dr. Wendy M.K. Shaw
paperback, 17,5 bij 24,5 cm, 128 pagina’s, ca. 80 foto’s in duotoon
uitgever: Mets & Schilt i.s.m. de European Cultural Foundation en Fatusch Productions
prijs: 19,90 euro

Koop bij bol.com:

..Neither here not ther....
..Neither here not ther….
Polat, A


Het boek wordt ook in een bundel met Managing Diversity? aangeboden, een tekstboek over culturele diversiteit, verluchtigd met 16 foto’s van Polat. Samen 35 euro.

Neither Here Nor There + Managing Diversity?
Neither Here Nor There + Managing Diversity?
Ahmet Polat

Meer over de fotograaf en zijn werk op: www.ahmetpolat.nl