Alan Sekula (62) overleden

Afgelopen zaterdag is Alan Sekula overleden na een jarenlang gevecht tegen slokdarmkanker. Sekula was een kunstenaar die veelvuldig met fotografie werkte, die hij onder meer gebruikte in installaties en boeken. Sekula gold ook als een belangrijk theoreticus op het gebied van cultuur en economie in het algemeen en documentaire fotografie in het bijzonder.

Sekula werd in 1951 geboren in Erie, Pennsylvania. Hij begon in de jaren zeventig met het maken van installaties en fotoseries. Later schreef hij steeds meer teksten, kritisch over het kapitalisme van deze tijd en globalisering.

Bijna dertig jaar gaf Sekula les aan het California Insitute of the Arts. Tot zijn belangrijkste boeken horen Photography against the Grain: Essays and Photo Works 1973-83 (1984) en Performance under Working Conditions (2003).

In 1996 Is Sekula’s werk te zien geweest in Museum Boijmans Van Beuningen en in Witte de With in Rotterdam, in 1998 in Palais des Beaux Arts in Brussel, in 2005 was zijn Shipwreck and Workers te zien in STUK Kunstcentrum te Leuven, en in 2010 bracht MUHKA in Antwerpen Ship of Fools. In 2011 was Sekula’s werk onderdeel van de tentoonstelling Antiphotojournalism in Foam.

Art in America: Allan Sekula, 1951-2013

Radio-interview met Sekula bij MACBA: #119 (zoek op SON(i)A en Sekula)

Video-interview met Sekula in Antwerpen in 2010: