Alex Prager wint Foam Paul Huf Award 2012

De Amerikaanse fotografe Alex Prager is vandaag door een internationale jury tot winnaar van de Foam Paul Huf Award 2012 gekozen. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van 20 duizend euro en tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Het werk van Alex Prager zal van 31 augustus t/m 14 oktober 2012 te zien zijn in Foam.
Het persbericht van Foam vervolgt:

Prager is gekozen uit 100 genomineerden afkomstig uit de hele wereld. Dit jaar kwamen 49 genomineerden uit Europa, 13 uit Azië, 19 uit Noord Amerika, 6 uit Zuid Amerika, 3 uit Afrika en 10 uit het Midden Oosten.

Over de Foam Paul Huf Award 2012 en de winnaar stelt de jury het volgende:
“Graag onderstrepen wij de ongelofelijke variëteit en rijkdom van de genomineerde fotografen, afkomstig uit alle delen van de wereld. Onze shortlist vertegenwoordigde het beste dat hedendaagse documentaire, autonome en conceptuele fotografie te bieden heeft. De jury waardeert de briljante wijze waarop Alex Prager, de unanieme winnaar, voortborduurt op verschillende, vaak tegengestelde stromingen binnen de fotografische traditie. Tegelijkertijd neemt haar werk een frisse en geheel eigen plek in binnen de hedendaagse fotografie. De jury geeft Noemie Goudal, van wie het werk opviel door de complexe behandeling van vorm, structuur, landschap en omgeving, een eervolle vermelding.”

Simon Baker, voorzitter van de jury:
“Het werk van Alex Prager is origineel, intelligent en verleidelijk. Zij verdient zonder twijfel een plek op de lijst van voormalige winnaars van de Foam Paul Huf Award die snel is uitgegroeid tot een ‘hotlist’ van de hedendaagse fotografie.”

De jury bestond uit:
Simon Baker, voorzitter (UK, curator fotografie Tate Modern)
Nathalie Herschdorfer (Zwitserland, directeur internationaal fotografiefestival Alt. + 1000)
Darius Himes (USA, directeur Fraenkel Gallery / mede-oprichter Radius Books)
Vasif Kortun (Turkije, directeur SALT)
Viviane Sassen (Nederland, fotograaf)

De Foam Paul Huf Award is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Sinds 2007 richt de Foam Paul Huf Award zich volledig op jong, internationaal fotografietalent. In de afgelopen jaren won een inmiddels indrukwekkende lijst internationale, zeer talentvolle fotografen de prijs:
2007 – Mikhael Subotzky (1981, Zuid Afrika) en Taryn Simon (1975, US);
2008 – Pieter Hugo (1976, Zuid Afrika);
2009 – Leonie Hampton-Purchas (1978, UK);
2010 – Alexander Gronsky (1980, Estland);
2011 – Raphaël Dallaporta (1980, Frankrijk).

Foam heeft een bijzondere band met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

www.alexprager.com

www.foam.org