Alexander Gronsky wint Foam Paul Huf Award 2010

Op donderdag 11 maart is Alexander Gronsky (Estland, 1980) door de internationale jury van de Foam Paul Huf Award 2010 als winnaar gekozen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar. Gronsky kreeg de prijs voor zijn werk over Rusland dat hij maakte tussen 2007 en 2010.
Vervolg van het persbericht:

De jury was onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen van fotografen uit de hele wereld. Van de 81 genomineerden kwamen er 31 uit Europa, 14 uit Azië, 13 uit de Verenigde Staten, 15 uit Zuid Amerika, 3 uit Afrika, 3 uit Australië en Nieuw Zeeland en 2 uit het Midden Oosten.

“De diversiteit van invalshoeken van de genomineerden, en vooral het gebruik van nieuwe technologieën, leverde gepassioneerde discussies op. Centraal hierin stond de verruiming van het kader van de fotografie en de mogelijkheden van het medium voor de toekomst”, aldus de jury.

Ten aanzien van het werk van Alexander Gronsky, de winnaar, merkt de voorzitter van de jury op: “Gronsky, een ‘nieuwe docugrafische’ fotograaf, vernieuwt de traditie van documentaire fotografie. In zijn werk gebruikt hij een narratief met een intieme afstand; veraf maar niet afstandelijk, waarmee hij een hele nieuwe wereld opent met een ogenschijnlijk klassieke techniek.”

De prijs voor de winnaar van de Foam Paul Huf Award is een geldbedrag van
€20.000,-, een artist-in-residency in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam van 27 augustus t/m 10 oktober 2010.

De jury bestond uit:
Simon Njami (*Frankrijk), voorzitter van de jury, onafhankelijk curator, kunstcriticus, auteur en docent aan de University of California San Diego
Tony Chamber (*Verenigd Koninkrijk) hoofdredacteur Wallpaper Magazine
François Hebel (*Frankrijk) directeur van het internationale jaarlijkse fotofestival Les Rencontres d’Arles
Chen Jiaojiao (*China) hoofdredacteur Outlook Magazine
Lesley Martin (*Verenigde Staten van Amerika) hoofd van de afdeling publicaties Aperture Foundation, New York

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen omdat Foam een bijzondere band heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Huf stond bekend om zijn vernieuwende manier van fotograferen. Eén van de laatste grote projecten waarbij Paul Huf persoonlijk was betrokken, was de oprichting van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

www.alexandergronsky.com