Alexandra Boulat (45) overleden

De Franse fotografe Alexandra Boulat is vrijdag overleden. Ze lag sinds 22 juni in coma, ontstaan na een hersenbloeding. Die kreeg ze terwijl ze aan het werk was in Gaza. Na een verblijf van enkele weken in een ziekenhuis in Jeruzalem is ze overgebracht naar Parijs. Daar lukte het niet om in haar situatie verbetering te brengen.
Boulat was een van de oprichters van het agentschap VII Photo. Ze publiceerde in alle belangrijke bladen, maakte enkele boeken en tentoonstellingen en won internationaal belangrijke prijzen.

Met haar overlijden verliest de fotojournalistiek een belangrijke fotografe die zowel in spanningsgebieden sterke nieuwsfoto’s maakte, maar ook goede achtergrond- en sfeerreportages realiseerde met een eigen, journalistieke stijl.

Alexandra Boulat werd in 1962 geboren in Parijs. Ze volgde opleidingen in grafische kunst en kunstgeschiedenis. Uiteindelijk stapte ze in de voetsporen van haar vader (Pierre Boulat, staffotograaf bij Life) en moeder (Annie Boulat, oprichtster van het Parijse fotoagentschap Cosmos). Boulat werkte in de jaren 90 voor het agentschap SIPA, voornamelijk in voormalig Joegoslavië.

In 1998 won Alexandra Boulat voor haar werk in Kosovo de Visa d’Or pour l’Image in Perpignan en USA Photo Magazine’s Photographer of the year. Een jaar later ontving ze hiervoor de Infinity Award van het INternational Center of Photography in New York. In 2003 won ze in de categorie Kunst een prijs bij World Press Photo met een reportage over de laatste modeshow van Yves Saint Laurent, en voor haar werk uit Afghanistan een prijs van de Overseas Press Club. In Italië werd ze vorig jaar bij de Bevento Oscars uitgeroepen tot Beste Vrouwelijke Fotograaf.

Bekijk werk van Alexandra Boulat bij
VII Photo
TIME
• en Le Monde