Alpa vernieuwt ‘zwaargewicht’ 12XY

De spullen van Alpa zijn niet voor de doornee-fotograaf. Het is voor veel fotografen waarschijnlijk al moeilijk voor te stellen waarom een Alpa-camera zo’n grote investering moet zijn. Als je heel simplistisch kijkt, is het immers gewoon een plaat – al dan niet met een bewegend deel, waar je een objectief en een (digitale) achterwand op moet zetten. Daar is niets aan te verbeteren zou je denken. Toch komt Alpa geregeld met nieuwtjes. Die voor de leek misschien onbenullig lijken, maar voor de gebruiker van Alpa camera’s, waaronder veel architectuur-, mode- en productfotografen, van doorslaggevend belang.

Zo heeft Alpa een nieuwe versie van de 12 XY uitgebracht. De 12 XY Mk IV is een zwaargewicht van Alpa, bedoeld om met uiterste precisie extreme stitch-opnames te maken. De grootste verandering ten opzichte van de voorgaande modellen is dat de knoppen waarmee je de shift regelt vergrendelbaar zijn. Wie al een 12 XY heeft hoeft echter geen nieuwe camera te kopen, want er is ook een upgrade kit leverbaar.

Ander nieuws is de nieuwe synchronisatiekabel, dat nu is voorzien van een micro controller. Die voorkomt dat je per ongeluk een foto maakt als je een paar keer op de ontspanknop drukt om de achterwand te ontwaken. Het signaal door de kabel is van een betere kwaliteit, wat problemen met het ontspannen opheft die onder andere voorkomen bij Copal sluiters. Tot slot heeft Alpa een nieuwe modulaire handgreep voor de camera’s die zowel links als rechts gemonteerd kan worden en al dan niet met een elektronische ontspanner gebruikt.