Amateurfoto’s van Beatles verkocht voor 30.000 pond

Onlangs zijn foto’s van het optreden van de Beatles in het Shea Stadium in 1965 verkocht voor een bedrag van zo’n 30.000 pond.De foto’s zijn gemaakt door Marc Weinstein, een amateurfotograaf die met een zelfgemaakte perspas achter de schermen wist te komen tijdens het historische optreden in New York. De enige andere fotograaf die aanwezig was, had niet genoeg film tijdens het optreden.
Het concert van The Beatles in het Shea Stadium was het grootste optreden van The Beatles, maar ook het grootste popconcert ooit door een groep tot die datum. De 61 zwart-wit dia’s met copyright haalde precies 30.680 pond, terwijl de geschatte waarde voor de verkoop tussen de 15.00 en 20.000 pond lag, volgens Omega Auctions.

Weinstein herinnerde zich later hoe hij een zelfgemaakte perskaart gebruikte waarna een politieagent hem naar het podium escorteerde. ‘Ik mengde me gewoon met iedereen daar. Ik had een manier van werken. Ik deed gewoon alsof ik daar hoorde. Wanneer ik iemand zag met gezag, keek ik de andere kant op’, aldus Weinstein.

Veilingmeester Paul Fairweather zei dat de winnaar van de aanbesteding een Zuid-Amerikaanse man was, die momenteel woont in Washington en een enorme verzamelaar is van Beatles memorabilia. Een andere verzameling van 65 niet-gepubliceerde kleurendia’s van The Beatles, die door natuurkundige dr. Robert Bob Beck zijn gemaakt in 1964, zijn verkocht voor 27.140 pond. Ze werden geschat op een waarde tussen de 10.000 en 15.000 euro.

BBC News: Rare Beatles Shea Stadium photos fetch £30,000