Amazon bezit patent op fotografie met witte achtergrond

Amazon heeft een nogal opmerkelijk patent binnengehaald in Amerika. Ze bezitten de claim op het fotograferen voor een witte achtergrond. Ze bezitten dit patent al sinds 2011 en het geheel is op zijn zachtst gezegd behoorlijk bizar.

Het patent is wel iets genuanceerder dan alleen het fotograferen voor een witte achtergrond. In het patent staat dat er op zijn minst een foto met een 85 mm lens gemaakt moet zijn en dat de iso waarde ongeveer 230 moet zijn en het diafragma ongeveer 5.6. Deze laatste twee punten laten door het woordje ‘ongeveer’ echter nog veel ruimte voor interpretatie over.

Volgens Amazon wordt het effect van een witte achtergrond vaak bereikt door middel van beeldbewerking, gebruik van een ‘green screen’ of andere effecten die gebruikt worden voor foto- en videobewerking om zo het effect van een realistische witte achtergrond te bereiken. Het patent van Amazon omschrijft een situatie waarin een object kan worden gefotografeerd of gefilmd met het effect van een witte achtergrond zonder verdere beeldbewerking, en zou mede daarom uniek zijn.

Nu weet de gemiddelde fotograaf best dat dit niet waar is, en dat het zelfs gebruikelijk is om in een studio voor een witte wand te werken. Het patent laat vooral zien dat de USPTO (United States Patent and Trademark Office) niet altijd de beste beslissingen neemt. Hoe dit patent ooit is goedgekeurd is een raadsel, aldus de weblog Techdirt.

www.techdirt.com