Amerikaanse fotograaf portretteert Japanse families

De Amerikaanse fotograaf Bruce Osborn heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Het begon 25 jaar geleden. Het documenteren van de Japanse maatschappij door foto’s te nemen van een vader of moeder met een dochter of zoon. Dit werk is getiteld ‘The Oyako Series’, afgeleid van “Oyako No Hi” (parent and child) day.
Osborn begon zijn project in 1982. Voor een opdracht fotografeerde hij muzikanten en gedurende die tijd verwachtte zijn vrouw hun eerste kind. Osborn zegt in een interview dat hij zich toen realiseerde dat hij zich nog een kind voelde, maar dat hij ook vader zou worden. De muzikanten waren jonge Japanse punkers en hij vroeg zich af of zij op hun ouders leken. De ouder – kind connectie was gemaakt en hij fotografeerde de muzikanten met één van hun ouders.

Het bleef een tijdje bij alleen muzikanten maar later wilde hij de hele maatschappij fotograferen en zodoende nam hij foto’s van alle lagen uit de bevolking. Het resultaat geeft een fascinerende kijk in de Japanse cultuur van de afgelopen 25 jaar.

De mensen op de foto’s. Vader en zoon, beiden Boeddhistische monniken. Dochter en vader, pornoactrice en eigenaar van een dierenwinkel, later scriptschrijver voor de films van zijn dochter. Moeder en dochter, rockmuzikant en middelbare school student. Vader en zoon, boer en politieagent. Moeder en dochter, beiden theeceremoniemeesters.

Osborn fotografeert de ouders met hun kinderen als die al bezig zijn met hun eigen carrière of al hard op weg zijn om volwassen te worden. Het komt voor dat hij families tweemaal fotografeert. Hij al meer dan twintig jaar bezig met dit project en dus in de gelegenheid om de mensen nogmaals naar zijn studio te halen. Zijn studio is een lege witte ruimte waar de gefotografeerde op een naakte manier aan elkaar zijn overgeleverd.

Sinds 2003 organiseert hij jaarlijks Oyako Day, de vierde zondag van juli, en dan portretteert hij honderd families in zijn studio. Hij heeft deze dag in het leven geroepen omdat hij een dag in het teken wilde zetten van de speciale relatie die ouders met hun kinderen hebben en omdat dit zijn levenswerk is. Het eerste jaar bekostigde hij dit uit eigen zak, maar vanwege het grote succes heeft hij nu verschillende sponsors.

• Voor een greep uit de collectie en een interview met de fotograaf, kijk op www.pingmag.jp

• Meer werk van de fotograaf:www.bruceosborn.com