Amerikaanse fotostudio fotografeert met tintypie

Prachtige foto’s maken op de analoge manier met een tintypie. In fotostudio Photobooth kunnen klanten een portret laten maken dat direct klaar is. Micheal Shindler, eigenaar van de studio in San Francisco gebruikt hiervoor deze oude technieken.
In slechts twintig minuten is je tintypie gemaakt, ontwikkeld en afgedrukt. ‘Zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn in fotografie reageren enthousiast’, vertelt Shindler.

Tintypie is de voorloper van de polaroidfoto waarbij men op tinnen of ijzeren plaatjes fotografeert. De goedkopere versie van de verzilverde daguerreotypie. Tintypie was door het ijzer ook minder contrastrijk en had een vagere kleur. In de 19e eeuw werd dit al gauw de betaalbare foto voor het gewone volk.

Shindler begon vijf jaar geleden met het fotograferen met een tintypie. ‘Wat me zo aantrok in deze vorm van fotograferen is dat alle foto’s uniek zijn. Ik heb niet zoveel met digitale foto’s. Ze hebben niet dezelfde waarde en zijn oneindig te reproduceren.’

Met het grote digitale aanbod van tegenwoordig denkt Shindler dat mensen juist nu op zoek zijn naar een manier om met fotografie te experimenteren. ‘Het hele proces is interessant, de onzekerheid over hoe de foto eruit zal zien, dat maakt het juist spannend.’