Amerikaanse pers mokt over fotobeleid Witte Huis

Met enige regelmaat stellen Amerikaanse fotojournalisten het fotobeleid aan de kaak dat het Witte Huis voert. Te vaak krijgen persfotografen geen toegang tot belangrijke gebeurtenissen rond president Obama en zijn er alleen foto’s beschikbaar van de eigen fotodienst van het Witte Huis.

De New York Times (NYT) schreef vorige week een kritisch stuk met als aanleiding een fotomoment waarbij de oudste nog levende Amerikaanse oorlogsveteraan zijn opwachting maakte bij de president. NYT-fotograaf Doug Mills en zijn collega’s mochten er niet bij zijn. Het Witte Huis verspreidde van het moment een eigen handout, deze keer overigens niet gemaakt door hoffotograaf Pete Souza (die namens het Witte Huis de meeste fotomomenten voor zijn rekening neemt) zoals de NYT abusievelijk meldt, maar een andere medewerker, Lawrence Jackson.

Volgens veel Amerikaanse journalisten is de Obama-fotopolitiek weliswaar opener dan ooit, maar is er anderzijds ook sprake van propaganda. Om die reden zijn sommige kranten en persbureaus als AP kritisch met het verspreiden van handouts, gratis ter beschikking gestelde foto’s.

New York Times: When White House Photos Are ‘Visual Press Releases’

Flickr: Photostream The White House

Zie ook deze tweetpic van TIME-fotoredacteur Patrick Witty: Why Photographers Need More Access to The White House