Ammodo en Foam stimuleren samen jonge kunstenaars

Vanaf het najaar van 2015 gaat Foam, met een belangrijke bijdrage van Ammodo, vier solotentoonstellingen organiseren in de periode 2015-2018. Het project Next Level is in het leven geroepen om een stimulans te geven aan de carrière van vier kunstenaars die al veel bereikt hebben maar bij het grote publiek nog minder bekend zijn, aldus een persbericht van Foam.

Voor de geselecteerde kunstenaars zal het hun eerste grote solotentoonstelling in Nederland zijn. De eerste kunstenaar die gekozen is voor Next Level is Anne De Vries (1977, Den Haag).

Het persbericht vervolgt:

Marloes Krijnen, directeur Foam: “Gezien het grote belang van talentontwikkeling binnen het beleid van Foam, vinden wij het fantastisch dat dit eerste partnership met Ammodo zich specifiek richt op het ondersteunen van buitengewoon getalenteerde kunstenaars.  Dankzij deze steun kunnen wij samen met deze kunstenaars een vernieuwende tentoonstelling maken en hun werk op een belangrijk moment in hun carrière tonen aan een groot internationaal publiek. Uiteraard hopen wij dat hiermee een bijdrage wordt geleverd aan een voorspoedige verdere ontwikkeling van hun loopbaan.”

Juliette de Wijkerslooth, directeur Ammodo: “Wij zijn verheugd over de samenwerking met Foam. In de Next Level reeks geeft Foam kunstenaars de kans om hun werk te tonen in een eerste grote Nederlandse solotentoonstelling. De bijdrage die Foam hiermee levert aan de ontwikkeling en de bekendheid van de deelnemende kunstenaars vinden wij zeer waardevol. We kijken uit naar de Next Level tentoonstellingen die Foam de aankomende jaren zal organiseren, om te beginnen die van Anne de Vries.”

Anne de Vries
Het werk van Anne de Vries is bijzonder passend voor Next Level omdat het in zijn projecten altijd gaat om het experiment met nieuwe en hightech materialen waardoor er bijzonder vernieuwend werk ontstaat dat ook qua thematiek hoogst actueel is. Anne de Vries is opgegroeid in een tijdperk waarin het internet opkwam en populair werd en daarom getraind in het gebruik van de filters en layers van Photoshop, Tumblr en mobile upload feeds. Dit heeft effect op zijn beeldtaal. Zijn esthetiek is gebaseerd op corporate branding, commerciële visuele merchandising en stockfotografie. Het uitgangspunt voor het werk van De Vries is vaak een abstract, technisch idee dat hij visueel vertaalt door alledaagse, banale objecten te combineren met nieuwe technologie. Zijn oeuvre omvat een veelheid aan media, zoals tweedimensionale digitale fotografie, driedimensionale  (foto) sculpturen en nieuwe media. Inhoudelijk is het werk van De Vries gebaseerd op de toenemende verstrengeling van technologie en communicatie in onze samenleving. Het gaat over de invloed van technologie op onze perceptie van de wereld en de daarmee samenhangende sociale en politieke implicaties.

Next Level
Het doel van het project Next Level is om het publiek kennis te laten maken met hoogwaardige kunst van relatief jonge beeldmakers die vooruitstrevend zijn in hun werk en het gebruik van het medium fotografie. Het project maakt het werk van getalenteerde kunstenaars toegankelijker voor geïnteresseerden binnen de beeldende kunstsector en voor het grote publiek, en geeft hen het podium dat ze verdienen. De reeks Next Level van Foam sluit naadloos aan op de wens van Ammodo om kunstenaars te steunen in hun ontwikkeling en ze een extra opstap te geven in de ontwikkeling van hun internationale carrière.

Ammodo
Ammodo is een stichting die zich richt op het bevorderen van kunst en wetenschap. Op het gebied van kunst ondersteunt Ammodo projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van beeldende kunst en podiumkunst. Bij de selectie van deze projecten kijkt Ammodo naar initiatieven die in een internationale context artistiek onderscheidend zijn. Ammodo heeft in de afgelopen jaren een groot aantal projecten ondersteund bij diverse instellingen die zich richten op de ontwikkeling van kunst en kunstenaars.

Foam
Het scouten, volgen, presenteren, duiden en stimuleren van fotografisch talent is een van de belangrijkste pijlers binnen het inhoudelijk beleid van Foam. Voor Next Level investeert Foam in nauwe samenspraak met elk van de kunstenaars gericht in het maken van nieuw werk en dit presenteren in bijzondere en omvangrijke solotentoonstellingen in het museum. Foam zal deze tentoonstellingen realiseren met een aanvullend publieksprogramma. Door opgenomen te worden in de programmering van Foam krijgen de kunstenaars van Next Level de kans kennis te maken met het internationale netwerk van Foam en wordt hun werk ontsloten voor een steeds groeiend publiek.

De solotentoonstelling met het werk van Anne de Vries is van 28 augustus t/m 1 november in Foam te zien.

Meer bij Foam