Amsterdam hoort, proeft en ziet India

Tijdens het deze week geopende Amsterdams India festival worden op diverse locaties fotografie- en filmexposities getoond. Doel is een culturele uitwisseling tussen India en Nederland tot stand te brengen.
In het fotoproject globalisering in Spiegelbeeld van Huib en Mario Rutten, ligt het accent niet alleen op de verwestersing van India, dat de term globalisering al snel doet vermoeden, maar wordt ook de invloed uit India op Nederland aangekaart. Deze veroostersing wordt aan de hand van dubbelportretten getoond.
De Indiase fotografe Anita Khema zorgt voor een mooi contrast, door juist weer de nadruk op de westerse invloeden in het oosten te leggen. Haar fotodocumentaires geven een indringend beeld van Indiase randgroepen die ook voor Indiase begrippen nauwelijks te benaderen zijn.

Sinds het nieuwe millennium is er een nieuwe generatie fotografen opgestaan die, immuun voor het bekende exotische kleurrijke beeld van India, zich juist richt op veranderingen en problemen die ontstaan zijn door de huidige economische, culturele en sociale veranderingen. Zo ook het werk van Swapan Parekh dat door het fotomuseum Foam met een opvallend buitenproject op het museumplein getoond wordt. Aan de hand van zijn eigen omgeving toont Parekh ons een India, bestaande uit de goed opgeleide middenklasser, die weet wat er zich in de rest van de wereld afspeelt. Deze serie is voor de eerste keer in Europa te zien.

Een andere vertegenwoordiger van de Indiase fotografie is te zien in de Canvas International Art galerie. Subodh Kerkar toont beelden met indrukwekkende installaties, eerst gebouwd op het strand van Goa en daarna gefotografeerd.

In de Balie is met een fototentoonstelling het project India Express geopend en gaat tevens het Balie-documentairefestival van start. Hierbij staan twee vragen centraal: ‘Wat weten we niet over India wat we wel zouden moeten weten?’ en ‘Wat zijn de effecten voor de Indiase samenleving van de snelle transformatie die India doormaakt?’
Of dit ooit leidt tot chapati met boerenkool is de vraag, maar voor nu in ieder geval redenen genoeg om deze culturele dialoog te gaan waarnemen.

Amsterdam India Festival