Amsterdams Fonds Kunsten geeft drie opdrachten

De fotografen Marco van Duyvendijk, Erik Klein Wolterink en Wim Klerkx krijgen ieder een opdracht voor een documentaire fotoreportage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief. Van Duyvendak gaat Oost-Europeanen in Amsterdam fotograferen, Erik Klein Wolterink keukens en Wim Klerkx ‘installaties achter de stad’.
Sinds 1972 laat het Amsterdams Fonds voor de Kunst consequent en op artistiek niveau de stad, de bewoners en allerlei stedelijke fenomenen vastleggen. Vanaf 2005 zijn het Stadsarchief en het Amsterdams Fonds voor de Kunst afk.nl gezamenlijk verantwoordelijk voor deze opdrachten. Jaarlijks worden er drie projecten gesubsidieerd.
De collectie bestaat inmiddels uit meer dan zesduizend foto’s en dia’s van vrijwel alle belangrijke hedendaagse Nederlandse fotografen in het documentaire genre. Voor de geschiedenis van de stad in de laatste 35 jaar vormt de collectie een belangrijke visuele bron. Zo’n vierduizend van de in opdracht gemaakte foto’s zijn gedigitaliseerd en toegankelijk via een beeldbank.

• Stadsarchief: Documentaire foto-opdrachten