Andrea Gjestvang wint L’Iris d’Or

De Noorse fotografe Andrea Gjestvang heeft donderdagavond de hoofdprijs gewonnen bij de Sony World Photography Awards met haar serie portretten van jonge overlevenden van de massaslachting die bijna twee jaar geleden is aangericht op het eiland Utøya door Anders Breivik. De Maastrichtse architectuurfotograaf Arjen Schmitz won de derde prijs in de catgegorie Landschap.
Juryvoorziitter Catherine Chermayeff, Director of Special Projects bij Magnum Photos, zegt in het Engelse persbericht: ‘As the Jury Chairman I am delighted that Andrea Gjestvang has won the L’Iris d’Or prize. The entire jury was unanimous in selecting this body of work. "One Day in History" is a quiet, thoughtful and ultimately powerful voice for the children and survivors of the massacre in Norway. We were all moved by the dignity and beauty of these images.’

De 32-jarige Gjestvang is bezig met een internationale doorbraak. Drie jaar geleden was ze deelnemer aan de Joop Swart Masterclass van World Press Photo. Vorig jaar stond ze op de lijst van PDN’s 30 New and Emerging photographers to watch. Haar werk is intussen wereldwijd gepubliceerd en tentoongesteld.

Bekijk de serie van Andrea Gjestvang

Arjen Schmitz krijgt zijn prijs voor een serie foto’s die hij maakte in Hong Kong. In een toelichting op de website van de prijs staat dat de serie gaat over hoe we omgaan met de openbare ruimte. Hij maakte de foto’s met een 8×10 inch Sinar. ‘Werken met die camera dwingt me om hel zorgvuldig mijn beelden en onderwerpen te kiezen als het gaat om kadrering, licht en andere omstandigheden die mijn foto zouden kunnen beïnvloeden.

Bekijk de serie van Arjen Schmitz

Sony World Photography Awards