Anja de Jong geeft werkkamer wethouder ander uiterlijk

De Dordtse fotografe Anja de Jong heeft de werkkamer van wethouder Cultuur Hans Spigt opnieuw ingericht. Zij is de derde en laatste kunstenaar die de kamer van de Dordtse wethouder een ander uiterlijk geeft.
Anja de Jong ziet de kamer als het bolwerk, het zenuwcentrum van waaruit het culturele leven in Dordrecht wordt geregisseerd. ‘Vanuit mijn vakgebied, de beeldende kunst, is Dordrecht als cultuurstad gewikkeld in permanente uitwisseling van kunst. Deze permanente uitwisseling heb ik zichtbaar gemaakt door de kamer te veranderen in een visueel doorvoer- en transportcentrum van kunst.’

De zwart-wit foto’s die genomen zijn in het Dordrechts Museum en het internationale kunsttransportbedrijf Hizkia van Kralingen, geven een gevoel weer van ‘werk permanent in uitvoering’. Door het gebruik van verschillende camerastandpunten en door de foto’s in collagevorm wandvullend te plaatsen, krijgt de kunstkamer een rustige maar krachtige maar tegelijkertijd dynamische uitstraling, zo meldt het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht.

De Jong is al sinds 1981 werkzaam als fotograaf. Ze heeft nationale en internationale bekendheid verworven met het project Borderland. In 1992 startte zij dit wereldwijd fotografische onderzoek naar het niemandsland, de overgangsgebieden tussen natuur- en cultuurlandschap. Eind 2004 publiceerde zij het boek ‘The Borderland Project’. Ook is ze docente aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Muziek en Theater in Den Haag.

De kunstkamer is vanaf heden open voor publiek op dinsdagen tussen tien en twaalf uur ’s ochtends. Je moet echter wel een afspraak maken met Sonja Heijdemann, telefonisch bereikbaar via 078-6396106 of per e-mail via .

• Lees ook de recensie van ‘The Borderland Project’ op Photoq