Anja Niedringhaus: derde journalist gedood in Afghanistan in drie weken

De Duitse AP-fotografe Anja Niedringhaus (48) is gisteren bij een controlepost in de Afghaanse provincie Khost doodgeschoten door een man in politie-uniform. Onder het roepen van ‘Allah is groot’ schoot hij in de auto – onderdeel van een konvooi van waarnemers van de verkiezingen vandaag – met zijn mitrailleur. Niedringhaus overleed ter plekke, haar schrijvende AP-collega Kathy Gannon raakte zwaargewond en lijkt de aanslag te overleven.

De ironie wil dat Niedringhaus vier maanden geleden nog op haar Instagram-pagina’s een serie vriendelijke portretten publiceerde van Afghaanse politieagenten die ze een dagje had gevolgd.

Collega’s van Niedringhaus, in 2005 met een groep AP-fotografen winnaar van de Pulitzer-prijs voor werk dat ze maakten van de oorlog in Irak, gedenken haar als een toegewijde, empathische fotografe met veel gevoel voor humor.

De afgelopen drie weken zijn drie journalisten in Afghanistan om het leven gebracht. Op 11 maart werd de Zweedse radioverslaggever Nils Horner doodgeschoten. Op 20 maart kwam de Afghaanse AFP-journalist Sardar Ahmad om het leven bij een aanslag op een luxe hotel in Kabul, met acht andere slachtoffers onder wie zijn vrouw en twee van hun kinderen.

AP: AP photographer killed, reporter wounded

TIME Lightbox: In Memoriam: Anja Niedringhaus (1965—2014)

Instagram: Anja Niedringhaus

www.anjaniedringhaus.com

In 2009 keek Niedringhaus voor de Frankfurter Allgemeine terug op haar werk: Die Kamera schafft etwas Distanz

In 2007 schreef ze een essay voor de Nieman Foundation for Journalism at Harvard: Emotions Speak Through Images