Anouk Kruithof en Via Berlin ontvangen Charlotte Köhler Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2014 toegekend aan beeldend kunstenaar Anouk Kruithof (1981) en muziektheatergezelschap Via Berlin, aldus een persbericht. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent – van elk 30.000 euro – worden op donderdag 3 juli 2014 uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Het bericht vervolgt:
De prijsuitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen is tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar ook de jaarlijkse Cultuurfondsbeurzen feestelijk worden omlijst. Deze beurzen zijn voor afgestudeerden (BA en MA) die een studie of onderzoek willen doen in het buitenland en komen deels uit CultuurFondsen op Naam die bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn ingesteld.

Anouk Kruithof
Volgens de Adviescommissie Beeldende Kunst van het Cultuurfonds heeft Anouk Kruithof zich bijzonder verdienstelijk gemaakt als beeldend kunstenaar. ‘Ze gebruikt de fotocamera als strategisch gereedschap om contact te leggen met de buitenwereld’, aldus het juryrapport. Kruithof (1981) studeerde in 2003 af aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Haar veelzijdige en internationaal tentoongestelde werk bestaat uit fotografie, installaties, sculpturen, kunstenaarsboeken en performances. Werken van Anouk Kruithof zijn momenteel te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam (tot 9 juni 2014) en op tentoonstellingen in Hannover, Vevey (Zwitserland), Budapest en Shenzen (China). Een impressie van het werk van Kruithof is te zien op www.anoukkruithof.nl

Via Berlin
Via Berlin heeft in korte tijd een bijzondere en waardevolle positie verworven in muziektheater, zo onderbouwt het Cultuurfonds de toekenning van de Charlotte Köhler Prijs voor talent in theater. Actrice Dagmar Slagmolen (1980) en violiste Rosa Arnold (1984) vormen de artistieke kern van Via Berlin, dat in 2009 debuteerde bij Orkater/De Nieuwkomers. Via Berlin maakt muziek-theatervoorstellingen waarbij tekst en muziek , en daarmee ook acteur en muzikant, volkomen gelijkwaardige middelen zijn om een verhaal te vertellen. Dit leidt tot ‘aansprekend en ontroerend muziektheater’, aldus de Adviescommissie Theater van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer informatie over Via Berlin is te vinden op www.viaberlin.nl

Over de Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen – van elk 30.000 euro – werden in 1988 bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977).

Overzicht van eerdere winnaars