ANP en Hollandse Hoogte bieden goedkope foto’s

Particulieren en kleine bloggers kunnen voortaan op een legale manier en tegen redelijke voorwaarden aan nieuwsfoto’s komen voor publicatie op bijvoorbeeld hun website of facebookpagina. De twee grootste Nederlandse fotobureaus, het ANP en Hollandse Hoogte, lanceren daarvoor gezamenlijk de website Eerlijkefoto.nl, die toegang biedt tot grote delen van hun beeldbanken, aldus hun persbericht.
Het bericht vervolgt:

Internet en social media barsten van de illegaal gebruikte foto’s. Dat is niet alleen oneerlijk tegenover de makers van die foto’s, het is ook nog eens een misdrijf. Om aan die misstand iets te doen, hebben beide bureaus besloten hun materiaal tegen een laag tarief beschikbaar te stellen voor particulier gebruik op websites, op blogs of op social media zoals Twitter en Facebook.

De foto’s van Eerlijkefoto.nl mogen op geen enkele manier commercieel worden toegepast en zijn alleen beschikbaar in lage resoluties. De fotobureaus betalen de fotografen wel altijd voor het maken van de foto’s – achteraf door een percentage over verkopen af te dragen of vooraf door tegen een bepaald tarief opdrachten te verstrekken. De licenties voor het gebruik van de foto’s zijn dus geregeld, vandaar dat de site Eerlijke Foto heet.

De lancering van de site gaat gepaard met een initiatief om illegaal gebruik van foto’s veel strenger aan te pakken. Het ANP en Hollandse Hoogte hebben een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd dat met de nieuwste technologische middelen gestolen foto’s en/of (deels) gekopieerde beelden gaat opsporen, op basis van beeldeigenschappen. Mensen of organisaties bij wie zulke foto’s worden aangetroffen, kunnen claims tegemoet zien.

Johan Groeneveld, adjunct-directeur ANP Producties, noemt het belangrijk dat beide initiatieven – de lancering van de site en de aanpak van misbruik – hand in hand gaan. ‘Ik vergelijk het vaak met het illegaal downloaden van muziek. Hoe verwerpelijk ook, je verdrijft zoiets niet door alleen maar te roepen: Gij zult niet illegaal downloaden. Het raakte pas uit de mode toen je tegen faire prijzen legaal digitale muziek kon krijgen, zoals via iTunes en later Spotify. Zo’n soort effect hopen wij ook met Eerlijkefoto.nl te bereiken. De site is de afgelopen maanden uitvoerig getest. De hard launch lijkt daarom ook in technisch opzicht verantwoord.’

Louis Zaal, directeur van Hollandse Hoogte, vindt dat de fotobureaus het eigenlijk aan de fotografen verplicht zijn om met een dergelijk initiatief te komen. ‘Fotografen investeren veel tijd en kennis om hun werk te doen. En het is daarom wel zo fatsoenlijk dat hun werk beloond wordt als het door anderen wordt gebruikt. Nu de techniek beschikbaar is om misbruik goed aan te pakken, moeten we die dus ook inzetten. Eerlijkefoto.nl wordt wat mij betreft een platform waarop ook nieuwe wegen worden gevonden om particulieren toegang te geven tot de beste fotografie die in Nederland wordt geproduceerd. We zijn al aan het kijken naar een goede manier om foto’s in printvorm beschikbaar te stellen.’

Over ANP Foto
ANP Foto is de fotodienst van het Algemeen Nederlands Persbureau en covert met een kern van enkele tientallen fotografen en een paar honderd correspondenten 24/7 al het landelijke fotowaardige nieuws. Dat levert een dagelijkse stroom van meer dan honderd eigen nieuwsfoto’s op. Daarnaast is ANP Foto mede-eigenaar van het internationale fotopersbureau EPA en exclusief agent in Nederland van de internationale fotodienst AFP en een groot aantal andere fotobronnen. Zodoende kunnen er elke dag meer dan 3500 nationale en internationale nieuwsfoto’s worden toegevoegd aan de ANP-beeldbank (www.anpfoto.nl), die bijna zes miljoen beelden telt. De fotocollecties op de ANP-beeldbank worden met een hoge frequentie ververst en uitgedund, zodat ze urgent, relevant en goed doorzoekbaar blijven.

Over Hollandse Hoogte
Hollandse Hoogte vertegenwoordigt het werk van ruim 300 Nederlandse fotografen. Een klein deel van die fotografen produceert dagelijks nieuws. Maar het overgrote deel van die fotografen heeft zich gespecialiseerd: reportages, portretten, landschappen, natuur, architectuur, grootschalige bouwprojecten, enzovoorts.
Hollandse Hoogte ontsluit voor de markt ook de fotografie van een aantal Nederlandse instituten met historische collecties, zoals het Maria Austria Instituut, Spaarnestad Photo, Nederlands Foto Museum, Tropeninstituut, Scheepvaart Museum, Beeld en Geluid.
En daarnaast is Hollandse Hoogte de exclusieve Nederlandse agent voor ruim 100 internationale fotobureaus, die op hun beurt weer allemaal hun specialiteiten hebben: fotojournalistiek, reportage, reizen, lifestyle, celebrity, creative, enzovoorts.
Al die bronnen bij elkaar maken deel uit van een archief met meer dan 10 miljoen foto’s en een dagelijkse instroom van duizenden nieuwe foto’s.

www.eerlijkefoto.nl

Columnist Bert Brussen vindt er het zijne van op Dejaap.nl: Zzzooom! Goedkope foto’s op Eerlijkefoto.nl: agressieve klantenhaat van ANP en Hollandse Hoogte