ANP zet mes in fotografie

Het ANP ziet zich gedwongen tot een stevige reorganisatie. Onder fotografen en fotoredacteuren vallen flinke klappen: de fotoredactie wordt ingekrompen met tien man, en bij dochterbedrijf Capital, gespecialiseerd in opdrachtfotografie verdwijnen vijf banen. De ANP-directie heeft dat eind vorige week bekend gemaakt.
Bij meer afdelingen van het ANP moet de personeelssterkte omlaag. ”We trekken ons niet terug van die gebieden, omdat ook in de mediasector de tijden weer beter zullen worden. Maar nu concentreren we ons op dat wat een persbureau onverslaanbaar maakt: nieuws, agenda en alarmering’, aldus Erik van Gruijthuijsen, hoofdredacteur/directeur van ANP Media. ”Onze nieuwsdienst wordt versterkt en dat gaat ten koste van andere deelredacties.’ Niet alleen onder journalistien, maar ook onder ander personeel, in de staf en verkoopafdelingen krimpt het ANP in.

Bij de fotografie grijpt de ANP-leiding fors in. ”De omzetten daar staan onder zware druk, omdat de concurrentie zo enorm is toegenomen en er sprake is van prijsdumping’, aldus Luc van Gompel, algemeen directeur van het ANP. ‘Wij kunnen daar, met een grote staf van vaste fotografen en redacteuren, niet langer mee concurreren. Foto is een freelancesector geworden. Bij kranten zijn al jaren geen vaste fotografen meer in dienst; het ANP moet nu aansluiten.’

ANP Video stopt volgend jaar met de productie van dagelijkse audiovisuele nieuwsitems. Deze afdeling blijft nieuwsonderwerpen verzorgen, maar zal deze video’s in losse pakketten gaan aanbieden. Het ANP zet wel fors in op opdrachtvideo, een groeisector voor ANP Capital.