Anthony Suau wint World Press Photo voor 2de keer

De Amerikaanse fotograaf Anthony Suau is de winnaar van de World Press Photo of the Year 2008. De foto toont een gewapende politieman in Cleveland, Ohio, die een huis controleert dat is ontruimd wegens hypotheekschuld. Eerder won Suau de World Press Photo 1987. De Nederlandse fotograaf Roger Cremers wint dit jaar de eerste prijs in de categorie Arts and Entertainment Stories met portretten van bezoekers van Auschwitz.

Suau (1956) werkt sinds een aantal jaren met regelmaat voor het TIme, het blad waarvoor hij ook een serie over de hypotheekcrisis in de VS maakte waaruit de winnende foto is gekozen. In 1984 won Suau een Pulitzer Prize voor een reportage over de hongersnood in Ethiopië. In 1995 ontving hij de Robert Capa Gold Medal Award voor een reportage over Tsjetsjenië. Suau is een volhardende zwartwit-fotograaf.

Op de website van Roger Cremers lezen we dat hij is geboren in 1972 te Bingelrade. Vanaf 1995 tot 1998 volgde hij de opleiding fotografische vormgeving aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Vanaf 1998 werkt Cremers als freelance fotojournalist voor onder meer NRC Handelsblad, Intermediair, de Groene Amsterdammer en het Financieele Dagblad. Verder verschenen foto’s van hem in HP/De Tijd, Nieuwe Revu, de Volkskrant, Trouw, Metro, El Pais, The Guardian, De Morgen, Dziennik Zachodni, Het Parool, Esquire, Folia, Het Algemeen Dagblad en Contrast.

PhotoQ’s Multimedia: selectie van 21 winnaars.

Pdf’s: de lijst met alle winnaars, en persbericht met motivatie jury

Meer bij World Press Photo.

Bekijk de hele serie van Roger Cremers die hij maakte in de meidagen van 2008 in Auschwitz-Birkenau