Anton Corbijn gastcurator bij fotofestival Unseen

Van 16 t/m 25 september werkt het jaarlijkse fotofestival Unseen samen met diverse culturele instellingen, academies, fotografen en kunstenaars- en buurtinitiatieven in Amsterdam, die op een verrassende en onconventionele wijze fotografie presenteren. Op diverse locaties in de Spaarndammerbuurt zijn er bijzondere programma’s. Zo is er onder meer een tentoonstelling samengesteld door Anton Corbijn, een spectaculaire presentatie in een openluchtzwembad van campagnefotografen Christto & Andrew, en een tentoonstelling met hedendaagse Japanse fotografie, aldus een persbericht. 

Het bericht vervolgt:

Het festivalhart
Het hart van het Unseen Photo Festival ligt dit jaar in de Spaarndammerbuurt. Deze buurt bevindt zich niet alleen naast het Westergasterrein waar Unseen Photo Fair plaatsvindt, het is ook een van de mooiste oude arbeidersbuurten van Europa, bekend door de wereldberoemde bouwstijl van de Amsterdamse School, die in 2016 100 jaar bestaat.

Het Schip
De hoofdlocatie en uitvalsbasis voor Unseen Photo Festival is Museum Het Schip. Begin juli opende het museum een nieuwe vleugel: de school. De hoofdpresentatie van Het Schip die hier jaren zal staan, toont de ambachtelijke kant van de Amsterdamse School. Unseen zal daarom juist hier inspelen op een thema dat aan deze bijzondere locatie raakt en bovendien zeer actueel is in de hedendaagse fotografie: het ambacht. Behalve de speciale tentoonstelling die hier wordt gepresenteerd, wordt op deze locatie ook een Collecting Course gegeven in samenwerking met Foam én kan je er een heerlijke festivallunch nuttigen in het ‘festivalcafé’.

Anton Corbijn: gastcurator tentoonstelling over ambacht in fotografie
Van 16 t/m 25 september presenteert Unseen de tentoonstelling TOUCHED – Craftsmanship in Photography in Museum Het Schip, samengesteld door de internationaal befaamde Nederlandse fotograaf / filmregisseur Anton Corbijn. De tentoonstelling toont werk van twaalf internationale fotografen die gezamenlijk een bijzonder beeld geven van de wijze waarop hedendaagse kunstenaars gebruik maken van ambachtelijke fotografische processen, of fotografische afdrukken verwerken tot unieke objecten. In de hedendaagse fotografie zien we een groeiende hang naar ambachtelijkheid en uniciteit als tegenhanger voor de alom aanwezige digitale technologie van deze tijd. TOUCHED weerspiegelt deze belangrijke ontwikkeling en brengt bijzonder werk samen van veelal jonge kunstenaars die internationaal steeds meer furore maken. Tegelijkertijd geeft de tentoonstelling een spannende inkijk in de rijkdom van de hedendaagse fotografie. In TOUCHED is werk opgenomen van Dirk Braeckman, Antony Cairns, Gerard Fieret, Adam Jeppesen, Paul Kooiker, Susanna Kraus, Thomas Mailaender, Nerhol, Taiyo Onorato & Nico Krebs, Miroslav Tichý en Daisuke Yokota.

Tentoonstelling Christto & Andrew: The Politics of Sport
Speciaal voor Unseen maken campagnekunstenaars Christto & Andrew de tentoonstelling The Politics of Sport in het Amsterdamse openluchtzwembad Het Brediusbad. Sport speelt een grote rol in het leven van miljoenen mensen over de hele wereld en verenigt lokale gemeenschappen, steden en naties. Desondanks, zoals het met de meeste gigantische bedrijven gaat, worden regels vaak gemanipuleerd of gebroken. Wanneer je sport kijkt, krijg je dan wat je ziet? of bestaat er een achtergrondverhaal dat met opzet verborgen is van de kijker om deze een verkeerde indruk te geven? Christto & Andrew hebben dit fenomeen, de rol van de politiek binnen de sportwereld, onderzocht in hun huidige verblijfsland, Qatar. Een land dat erom bekend staat grote sportevenementen te faciliteren, maar dat een veel kleinere culturele sporttraditie heeft dan het Westen.

De Spaarndammerbuurt: Japanse fotografie, Artists’ Recipes en selfies 
Behalve uitvalsbasis Het Schip en het Brediusbad dat bezet wordt door Unseens campagnekunstenaars, worden op tal van andere –ongewone- locaties in de Spaarndammerbuurt bijzondere exposities en evenementen georganiseerd. Zoals de expositie van jonge hedendaagse Japanse fotografen in Galerie Josilda da Conceição, in samenwerking met Panasonic/LUMIX. Deze vernieuwende kunstenaars, onder wie Fumi Ishino, Harumi Shimizu en Hideyuki Ishibashi, die volledig vrij zijn van geschiedenis of hiërarchie, vermengen analoge technologie met digitale en bewegen vrij tussen globalisme en lokalisme, resulterend in een verfrissend en volstrekt eigen fotografisch verhaal. Andere evenementen zijn o.a.: presentaties en workshops rondom zogenaamde Do-It-Yourself-Photo-Zines, i.s.m. Stichting Rekult in OBA Spaarndammerstraat; Artists’ Recipes in buurtrestaurant Hembrug & Zaandammer van 22 t/m 25 september; een selfieproject door jongeren van De Pit samen met ouderen van verzorgingstehuis De Bogt o.l.v. een professionele fotograaf; en meer.

De stad: Amsterdamse instellingen presenteren fotografie
Het uitgebreide Unseen Photo Festival vindt plaats door heel Amsterdam. Behalve het festivalhart in de Spaarndammerbuurt, geeft een festivalticket gratis toegang of korting op entree bij de vele culturele instellingen die samenwerken met Unseen. Al deze instellingen presenteren speciale tentoonstellingen met hedendaagse fotografie: zoals Eye Filmmuseum met Celluloid met werk van Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba en Luis Recoder & Sandra Gibson; de tentoonstelling Horseday door Mohamed Bourouissa in het Stedelijk Museum; de expositie The Ultimate Sailor door Koen Hauser, Jan Hoek, Marie-José Jongerius en Aisha Zeijpveld in Het Scheepvaartmuseum; en meer.

Bovendien is het vaak mogelijk om deel te nemen aan lezingen, rondleidingen of andere bijzondere events zoals muziekoptredens of filmvertoningen rond de betreffende exposities. Daarnaast behoort een boottochtje tussen de Spaarndammerbuurt en Het Scheepvaartmuseum tot deze speciale activiteiten. In Felix Meritis kunnen festivalbezoekers in het eerste weekend een portret laten maken door meesterfotograaf Koos Breukel in Studio Aleppo: een fotostudio en tentoonstelling als hommage aan de mensen die hun eigen leefomgeving vernietigd zagen door (oorlogs-)geweld en naar Amsterdam zijn uitgeweken. Studio Aleppo brengt oude en nieuwe inwoners van Amsterdam samen.

Overige deelnemende instellingen zijn: de Appel, de Brakke Grond, Castrum Peregrini, Foam, Framer Framed, Huis Marseille, Huize Frankendael, Joods Historisch Museum, Melkweg, Pakhuis de Zwijger en World Press Photo Foundation.
Een overzicht van alle deelnemende instellingen en hun tentoonstellingen is te vinden op www.unseenamsterdam.com/photo-festival/cultural-institutions

UNSEEN PHOTO FESTIVAL 16 – 25 SEPTEMBER
UNSEEN PHOTO FAIR 23 – 25 SEPTEMBER

www.unseenamsterdam.com

Founding Partners
Unseen is een initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Platform A, en Vandejong Creative Agency.