Anton Corbijn portretteert Nederlandse schrijvers

Hollands Diep heeft Anton Corbijn – ‘bij hoge uitzondering’ aldus het blad – bereid gevonden voor het cultuurtijdschrift een fotospecial te maken. Aan de vooravond van de Boekenweek legde de wereldberoemde fotograaf achtereenvolgende generaties uit de Nederlandse literatuur vast.
Het Boekenweekthema van dit jaar luidt: ‘Van oude menschen – de derde leeftijd en de letteren’. Corbijn fotografeerde in het Amsterdamse Hotel de l’Europe acht schrijvers, van wie de jongste 23 jaar oud is en de oudste 88. De foto-estafette begint bij Jonathan van het Reve en voert langs Abdelkader Benali, Manon Uphoff, Thomas Rosenboom, Nelleke Noordervliet, boekenweekauteur Bernlef, de vorig jaar 80 geworden Harry Mulisch, en eindigt bij Marga Minco.

Anton Corbijn maakte de serie speciaal voor Hollands Diep. Het is voor het eerst dat Corbijn een fotoserie wijdt aan Nederlandse schrijvers. De gelauwerde fotograaf verwierf faam met foto’s van musici en artiesten, onder wie REM, U2, de Rolling Stones, Miles Davis, Robert de Niro en vele anderen. Kort geleden portretteerde hij ook koningin Beatrix.
Anton Corbijn is ook ontwerper en maker van videoclips. Vorig jaar maakte hij zijn eerste film, Control, die internationaal met lof werd overladen.

In het nieuwe nummer van Hollands Diep geven de geportretteerde auteurs ook een profiel van hun literaire voorkeuren. Verder put het blad uit een nooit eerder gepubliceerde correspondentie tussen A.F.Th. van der Heijden en Theo van Gogh en komen in een dubbelinterview topacteurs Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat aan het woord, die beiden dit jaar 25 jaar op de planken staan.

Hollands Diep werd eind vorig jaar door de tijdschriftenbranche uitgeroepen tot het beste nieuwe tijdschrift van het jaar. Het nieuwe nummer is vanaf 28 februari verkrijgbaar.