Anton Hammerl maand geleden neergeschoten in Libië

De familie van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Anton Hammerl (41) gaat ervan uit dat hij al op 5 april is overleden in Libië. Hij zou zijn neergeschoten in de woestijn door aanhangers van Kadhafi toen hij met drie journalisten in de buurt van Brega verslag deed van de gebeurtenissen aan het front.
Volgens een verslag in de New York Times zou hij door een kogel in de maagstreek zijn geraakt. Hij riep om hulp, maar zijn collega’s konden hem niet meer helpen. Zij werden gevangen genomen door Kadhafi-getrouwen en afgelopen woensdag met twee andere journalisten vrijgelaten.

De Libische autoriteiten hielden al die tijd vol dat zij Hammerl gevangen hielden. Zijn familie hield al rekening met het ergste, en neemt het de Libische autoriteiten zeer kwalijk dat deze bleven suggereren dat Hammerl nog in leven zou zijn.

Hammerl leerde het vak fotojournalistiek in het Zuid-Afrika van de roerige jaren negentig. In 1997 was hij een van de deelnemers aan de Joop Swart Masterclass van World Press Press Photo. Daarna bleef hij nog enige tijd in Amsterdam en Londen. Later keerde Hammerl terug naar Zuid-Afrika en werkte er als fotoredacteur en fotograaf voor de Saturday Star in Johannesburg.

In 2006 vestigde hij zich in Londen. Hammerl laat een vrouw en twee kinderen na.

New York Times: Missing Photographer in Libya is Presumed Dead
en ook: South Africa Assails Libya Over Death of Photographer

Op het fotoblog van de krant staan enkele foto’s die Hammerl in Libië maakte: Lens

De Global Post heeft een uitgebreider verslag van de vrijgelaten journalisten, onder meer over de dood van Hammerl: Reporters’ release tempered by news of colleague’s death

Condoléances op Facebook: Free photographer Anton Hammerl