Antropologen buigen zich over fotografie

Komende vrijdag is er in het KIT Tropentheater in Amsterdam het seminar ‘Fotografie in Context’. Het maakt onderdeel uit van het op 2 juni begonnen Beeld Voor Beeld, festival voor visuele antropologie.
Het seminar is een onderzoek van het documenterende, het vastleggende genre van fotografie. Welke overeenkomsten en verschillen bestaan er tussen drie verschillende vormen van fotografie als documentair medium: persfotografie, documentaire fotografie en ‘sociologische’ fotografie? In hoeverre is hier de betekenis van een foto afhankelijk van de manier waarop deze gemaakt en gepresenteerd wordt? Hoe kunnen foto’s inzicht geven in de sociale werkelijkheid? Welke rol speelt esthetiek daarbij?

Sprekers tijdens het seminar zijn twee Amerikaanse sociologen (Howard S. Becker en Douglas Harper), de voormalige fotojournaliste Dianne Hagaman (publiceerde het boek ‘How I learned not to be a Photojournalist’) en Edie Peters (PhotoQ). De inleidingen gaan vergezeld van discussies onder leiding van Adriaan Monshouwer.

• Meer informatie bij Beeld voor Beeld.