Antwerps museum exposeert in Brussel

De samenwerking van Bozar in Brussel en de fotomusea in Antwerpen en Charleroi wordt verder gezet. Na ‘Fotografische intimiteiten: 13 vrouwen en een hond’ wordt tot begin maart het tweede deel vanuit ‘Het archief van de verbeelding’ gebracht. Hierna volgen nog vier hoofdstukken uit de gelijknamige publicatie.
De locatie die Bozar, Palais des Beaux-Arts of Paleis van Schone kunsten ter beschikking stelt is aanstekelijk laagdrempelig in de wandelgangen rond de theaterzaal. Zo willen deze musea samen een ander kunstminnend publiek aanspreken. Spontaan en ongedwongen.

Het Waalse fotomuseum in Charleroi en het museum in Antwerpen krijgen voorlopig om en om de ruimte ter beschikking. De eerste bijdrage vanuit Charleroi, had dat precies dat ene, of juist die vele –ontelbare en ondefinieerbare– elementen, waardoor fotografie zo boeiend is of kan zijn.

Mensen blijven altijd boeien. Vanuit het essay De constructie van de ander van Dominique Somers heeft Pool Andries zijn selectie neergezet van ongeveer 70 portretten. Het woord portret wil hij hiervoor niet te veel gebruiken. Al kan ruim 80% van het getoonde werk hieraan voldoen.

Het selectiecriterium is de constructie (en reconstructie) van deze afbeeldingen. Het zijn afbeeldingen van mensen – met de vraag naar de motivatie van de fortograaf of opdrachtgever. Perfectie en imperfectie, statusbevestigend en statusverhogend, familie of eenling, grijze muis of buitenbeentje.

Foto’s als bewaarde herinnering, als vergeten registratie, als tijdelijk aardigheidje en als gewaardeerd kunstobject –van de immer anonieme fotograaf via Irving Penn, Dirk Braekman, Eadweard Muybridge, Gaudenzio Marconi, August Sander of Marc Trivier tot en met Diane Arbus en Céline van Balen. Een veelvoud aan stijlen, los verbonden met de tijd en chronologische gepresenteerd, geënsceneerd of spontaan, geposeerd of ongeposeerd, zuiver als registratie of puur op esthetiek.

www.bozar.be